Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Järnvågar, vilket fynd - rakt under Johanna!

Göteborgs sådär 333 år gamla järnvåg - en av bara två i Sverige - har hittats några meter under Johanna-statyn mitt i stan.

Den spännande upptäckten har nu gjorts sedan den kända kvinnostatyn Johanna i Brunnsparken lyfts bort för ett slags helkroppsrenovering, eller konservering som det egentligen heter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Cirka två meter under marken har arkeologer hittat murar som är grunden till den gamla järnvågen i Göteborg som började byggas 1682. Här vägdes allt järn som tillverkades uppe i Värmland fram till slutet av 1700-talet. Då flyttades vägningen av järnet till dagens Pustervik nära Järntorget.

Arkeologerna är helt säkra på att det är just den gamla järnvågen de har hittat. Vågen var en av bara två i hela landet.

- Innan den byggdes var här en obebyggd holme och efter att järnvågen flyttades har det bara varit park på platsen, så det kan inte vara någon annan byggnad, säger Tom Wennberg, arkeolog på Göteborgs stadsmuseum och ansvarig för utgrävningen i Brunnsparken, i ett pressmeddelande på fredagslunchen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.