Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jämtin: Vi har varit tydliga om jobben

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin gläds åt partiets siffror i söndagens GP/Sifo-undersökning. Men hon tror inte att Socialdemokraternas problem är lösta.

– Det känns väldigt bra att det kanske är början på en positiv vändning uppåt. Men det krävs nog lite längre tid. Det är ett kliv uppåt, men det är verkligen inte så att vi ser det som att nu är det färdigt. Vi ligger fortfarande under förra valets resultat så vi måste jobba mer med att få ut själva politiken, säger hon till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En förklaring till lyftet tror Jämtin är partiets fokus på arbeten.

– Jag skulle tro att det beror på att vi har varit så väldigt tydliga kring frågan om arbetslösheten, var fler jobb ska komma ifrån och att man känner förtroende för att vi ska jobba för att det ska bli fler jobb i Sverige. Om det är någon politisk fråga som spelat roll så är det nog den, säger Carin Jämtin.

Förändringar i partiledningen väntar

För att vinna tillbaka röster från regeringspartierna fokuserar S på välfärdsfrågor som utbildning och äldreomsorg.

– Både skolan och livslångt lärande är viktigt. I dag har vi en massa människor som är inlåsta i fas 3 i stället för att få möjlighet till utbildning. Och man kanske måste omskola sig för att kunna ta andra jobb.

En och annan förändring i partiledningen blir det antagligen också, enligt Jämtin, men ingen större.

Turbulens ersatt av lugn

Att Socialdemokraterna får bättre opinionssiffror nu är inte förvånande, anser Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap. I och med att det blev klart att Stefan Löfven tog över som partiordförande har all turbulensen kring partiet ersatts av ett lugn.

– Det har mycket att göra med att Löfven hållit en låg profil. När han sagt något har han varit resonabel och pragmatisk, säger Jonas Hinnfors.

– Han har egentligen inte sagt så mycket utan det har varit ett par lugna veckor. Bara det gör säkert att många som tidigare var Socialdemokraterna, men tveksamma till den ständiga turbulensen, kommer tillbaka.

Om uppgången fortsätter är för tidigt att sia om.

– Det är rimligt att partiet kommer tillbaka till ungefär den nivå man hade innan Juholt tillträdde, kring 30 procent. Men de stora grundläggande frågorna för partiet återstår ju att lösa, säger Hinnfors.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.