Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Carin Jämtin vid presskonferensen på fredagen.

Jämtin: Vi har förtroende

Håkan Juholt sitter kvar, trots att några S-distrikt öppet krävt hans avgång. Striden om Juholts vara eller inte vara som partiledare riskerar att klyva Socialdemokraterna.

Beskedet från partisekreteraren Carin Jämtin, som ensam framträdde efter två långa dagars möte i partiets verkställande utskott var kort och klart:

– Vi har fortsatt förtroende för Håkan Juholt.

Håkan Juholt hade då åkt hem till Oskarshamn för att vila upp sig, kort efter sin månadslånga frånvaro från rampljuset.

Krafter behövs för att han och partiet ska klara av att ta sig upp på vägen igen, med kursen inställd på att åter bli ett statsbärande parti med regeringsansvar, berättade Jämtin.

Vägen är lång och svår, medgav hon.

Djupaste krisen

– Vi går igenom den djupaste krisen i vårt partis historia och det i en tid när vi behöver samla ihop oss, sade Jämtin och tillade att VU också haft långa diskussioner om politik och ledarskap.

Trots att VU:s förtroende för Juholt enligt Jämtin är orubbat, är det en stukad S-ledare som nu ska vinna tillbaka förtroendet efter affärer, interna strider och eget slarv med fakta.

Bara några timmar före mötets slut gjorde två partidistrikt, Örebro och Västmanland, offentligt klart att de ville se Juholt lämna sin post.

– Detta har nått vägs ände. Vi bedömer att förtroendekrisen är så stor att vi inte ser hur det skulle kunna vara möjligt att återupprätta förtroendet igen, sade Jonas Karlsson, distriktsordförande i Örebro.

Distriktet i Sörmland uppges också vilja se honom gå.

Samla ihop

Men flera andra distrikt tycker att det får vara nog med avgångskrav. Phia Andersson, ordförande i Norra Älvsborg och med fyra andra distrikt i Västsverige bakom sig, sade att kongressbeslutet om valet av Juholt måste gälla.

– Vi tycker det här är så olyckligt att man inte kommer till skott och slutar upp med krypskyttediskussionerna. Nu måste VU verkligen ta det här på allvar och samla ihop partiet, sade Phia Andersson.

Om kritiken mot Håkan Juholt och uttalanden som ifrågasatts säger hon:

– Det blir förvrängt och förlöjligat. Han har ingen i partiet som backar upp honom. Jag vet att han har sagt rätt saker men det har kommit ut fel. Då är det ingen som backar upp honom. Talespersoner som sitter med kunskap måste göra det. Så här kan vi inte hålla på att undergräva vår egen ledare. Han ska inte behöva stå alldeles ensam.

Lång väg

Ytterligare cirka sju distrikt, av totalt 26, säger sig också stå bakom Juholt. Andra avvaktade VU:s beslut.

Ulf Bjereld, statsvetarprofessor i Göteborg och aktiv socialdemokrat, ritar upp Juholts närmaste karta:

– Uppförsbacken är väldigt, väldigt brant. Det som måste till är två saker: Dels att Juholt lyckas vända opinionssiffrorna så att det finns åtminstone en svagt uppåtgående trend, så att man från ett socialdemokratiskt håll kan se ett ljus i tunneln.

– För det andra måste han kunna formulera slagkraftiga politiska förslag som tränger igenom det mediespinn vi nu ser.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.