Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Henrik Widlund står på pass i skogarna runt Hasselforsreviret, i Örebro län.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jägare har fällt åtta vargar

Vid tvåtiden på lördagen hade åtta vargar fällts, samtliga i Mellansverige. Ingen har skjutits i Västra Götaland.

Fem har fällts i Dalarna och tre i Gävleborgs län

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Flera djur sköts vid sjön Gänsen i Ludvika kommun. Vargar fälldes också vid sjön Grycken, i Vansbro kommun, i Älvdalen i norra Dalarna samt i Ockelbo i Gävleborgs län.

Ytterligare en varg kan vara dödad i Dalarna. Jägarna sköt mot den i förmiddags men djuret har inte gått att hitta. Sökning pågår.

Vargjakten i de två länen är nu avlyst sedan hela jaktkvoten fyllts.

I övriga områden har ingen varg ännu fällts.

Intensiva förberedelser

Timmarna före jaktstart var det full aktivitet i alla vargrevir.

Jägarna spårade av markerna genom att köra längs skogsvägarna och söka vargspår.

– Vi kollar i snön längs vägens plogkanter. Där går vargarna ofta, säger Henrik Widlund i ett jaktlag i Hasselforsreviret vid Laxå i Närke.

När solen går upp ska skyttarna vara beredda. I Hasselforsreviret deltar runt 50 jägare under lördagen.

Plötsligt stannar Henrik Widlund och hoppar ur bilen och lyser med ficklampan ut i vintermörkret.

– Här har vargarna gått. Och här har en av dem revirmarkerat, säger han och lyser på vargkisset vid vägkanten.

Med spårsökningen ska vargarna lokaliseras och ringas in.

Högst 20 vargar får fällas i hela landet, de flesta i Värmlands och Dalarnas län. För att förhindra att för många vargar skjuts ska varje fällt djur genast rapporteras in till respektive länsstyrelse, som i sin tur snabbt kan skicka sms till alla jaktledare. Dessutom måste alla jaktledare ha kontakt med länsstyrelsen minst en gång i timmen.

Strax före sju på morgonen började snön falla ymnigt över Närkeskogarna.

– Det här är det sämsta tänkbara för vargarna, bästa tänkbara för oss. Med nysnö blir det extra lätt att spåra, säger Henrik Widlund.

– Om vargarna fick som de ville skulle vi ha en riktigt mild vinter med barmark. Då blir det mycket besvärligare att hitta dem.

Redan vet jägarna på ett ungefär var vargarna i reviret befinner sig.

– Just nu är de inom ett område som är cirka sex kvadratkilometer stort. Chansen att vi ska kunna skjuta någon är rätt stor, säger Widlund.

Urgammalt revir

Hasselforsreviret, som sträcker sig över cirka 800 kvadratkilometer i västra Närke, etablerades 1993 då en ung hona från Värmland slog sig ner i området. Men enligt Widlund är reviret egentligen urgammalt.

– Det som då var den sista vargen i Närke sköts 1856 i samma revir. Så reviret är säkert urgammalt. När vargarna kom tillbaka nästan 140 år senare var det samma område de tog över, säger han.

I reviret finns en stam på cirka 1 000 älgar. Enligt Widlund dödar vargarna årligen 110–140 av dessa.

– Det är så det är. Det är bara att acceptera. Det väckte väl en del ont blod i början, men mycket av det har avtagit med tiden, säger han.

Klockan 07.40, exakt en timme före soluppgången, började jakten. Från det klockslaget är det tillåtet att skjuta. Skyttarna, cirka 50 stycken, placeras nu ut på lämpliga platser i terrängen.

– Det blir inte lätt. De här vargarna har jagats förr så de undviker öppna ytor. Det kan bli frågan om skott på mycket nära, 15-20 meter, säger Widlund.

Om ingen varg skjuts vid ett tidigt stadium kan det bli frågan om att stå på passet hela dagen, i åtta timmar – utan mat eller dryck.

– Det blir förfärligt kallt eftersom man helst ska stå helt stilla hela tiden. Kaffe är uteslutet eftersom det luktar på långt håll och lämnar vittring. Det är uthållighet som gäller. Själv tycker jag det är den tråkigaste jakt man kan tänka sig att jaga varg, säger Widlund.

Hundar används aldrig vid själva jakten, bara vid eventuellt eftersök. Risken för att vargarna ska skada hundarna är för stor.

Spanar efter alfaparet

Vid lunchtid har skyttarna i Hasselforsreviret placerats ut på nya platser. Enligt Widlund vet man på ett ungefär var vargarna rör sig och skyttarna befinner sig runt ett område som täcker ungefär fem kvadratkilometer.

– Det vore inte bra om de lyckats ta sig ut igen, och drar sig ännu längre bort mot nordost. Då hamnar de i ett område med oplogade vägar och vi får svårt att ta oss fram där.

Jakten riktas helt in på alfaparet i reviret. De två går tillsammans. Var den tredje individen, ungvargen, håller till är det ingen som vet och ingen har sökt efter den.

– Vi vill skjuta någon av de vuxna vargarna för att förhindra en föryngring nästa år. Det kan låta otrevligt för många, men vi vill försöka få en situation där vi kan bedriva jakt på annat vilt i området mer ostört, säger han.

Misstänksamma

Vargarna är mycket medvetna om att de är förföljda nu, enligt Widlund. De rör sig fram och tillbaka i terrängen, undviker alla öppna ytor, och kollar noga av vad som finns framför dem.

– Fast de är inte stressade. De rör sig långsamt och kontrollerat. De är misstänksamma mot det mesta, säger han.

– Störst chans att skjuta någon av dem har man tidigare på dagen. Ju längre dagen lider desto knepigare blir de att få tag på. De lär sig hela tiden nya knep för att undvika att bli sedda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.