Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Ivy" har fått smak för potatis

Från matvanor som en vanlig Svensson till vegetarisk livsstil. Ivica "Ivy" Marasovic har gjort en klassresa. Borta är snabbmaten, cigaretterna, snuset och de sena nätterna – en dramatisk förändring han tvingades till för sju år sedan.

Föräldrarna kom till Sverige från dåvarande Jugoslavien redan 1966. Ivy föddes 1969 i Haga men året efter flyttade familjen till Biskopsgården. I Vårskolan började han skolan. Sedan ny flytt och nu till Kortedala där Ivy klarade av både grundskola och gymnasium.

Efter avslutad skolgång fick han jobb på dåvarande Domus livsmedelsavdelning på Avenyn 1988. Men 1993 flyttade han över till Dagab i Partihallarna.

– Det var en lärorik tid. Jag lärde mig mycket av grossistarbete där och hade så smått börjat fundera på att själv öppna eget.

Efter tre år bestämde sig Marasovic för att starta eget tillsammans med en kollega. Det var 1995. Det enda som fattades var också det viktigaste. Eget kapital.

– Jag tog mod till mig och gick in på banken i området och talade med bankkamreren. Jag förklarade min idé men att jag saknade egna pengar. Av någon anledning lyckades jag övertyga banken att satsa på mitt projekt.

– Vi öppnade Foodservice i liten skala. Företaget levererade till gatukök, pizzerior och mindre restauranger i stan. Vi hade tidigare byggt upp ett bra kontaktnät vi nu kunde utnyttja.

Två år tidigare hade "Ivy" gift sig, fått två barn och bosatt sig i Krokslätt. Han bestämde sig tidigt för att han i motsats till sina egna hårt arbetande föräldrar också skulle ägna tid åt barnen. Följaktligen fick han ta kvällar och nätter till hjälp. Affärerna gick bra. Nu gällde det att få tiden att räcka till.

Utanför partihallarna fanns ofta de hemlösa. Utan bostad och mat. Det sistnämnda kunde "Ivy" hjälpa till med.

– Varje fredag gick jag ut med den mat som blivit över under veckan och lämnade den till dem. De tog tacksamt emot. Följden blev att av någon anledning skonades vårt företag under den tid vi var där från inbrott. Det hände ibland runt omkring men aldrig hos oss. Om det var de hemlösa som höll vakt vet jag inte.

Ivica Marasovic har alltid haft ett socialt engagemang. Det är viktigt för honom att kunderna trivs. Fram till 2005 flöt allt på bra. Då bestämde han sig för att sälja sin del. I stället satsade han på att köpa in sig 25 procent i ett väletablerat företag som producerar och förädlar potatis och rotfrukter. Firman Pema bildades redan 1928.

– Färdigskalad potatis till restauranger var den stora grejen. Då fanns det kanske 10 000-15 000 bönder som sysslade med potatisodling. I dag är siffran nere i runt 3 000. Samtidigt har jag en känsla av att just knölen har ökat i intresse hos folk igen efter de stora pasta- och risepokerna.

Det här var en tid då "Ivy" tvingades lägga ned mycket tid i arbetet. Hans plan var att på sikt ta över helt och hållet men för det krävdes kapital. 2008 sålde bröderna och han själv lyckades köpa företaget. Parallellt med glädjen kom också att "Ivy" kände sig allt tröttare. Det hela resulterade i stor hälsoundersökning men den visade att han var kärnfrisk.

– Jag trodde att det var dålig mage som spökade eller att jag blivit allergisk mot någonting. Till slut kom jag i kontakt med den alternativa medicinen. En person konstaterade efter ett prov att jag hade drabbats av Candida.

Candida är en jästsvamp, en del av den normala bakteriefloran som finns naturligt i tarmkanalen. Om tarmfloran av någon anledning rubbas och kommer ur balans på grund av kostvanor, alkohol eller stress kan bakterierna orsaka besvärliga magproblem.

"Ivy" slutade samma dag med snus och cigaretter och gick över helt till ekologisk, vegetarisk föda.

– Det gick inte att köra med nedtrappning. Jag bestämde mig direkt och lade om kosten helt. Det var ingen lätt grej för en person som både arbetat med traditionell mat men som nu hade chansen via eget företag försöka bli frisk igen. Det tog lite tid men i dag är jag problemfri och vill gärna hjälpa andra människor med liknande svårigheter.

När Ivica Marasovic kom in i sitt företag såldes fem-sex ton potatis i veckan. I dag ligger veckoförsäljningen på 25-30 ton. Sedan i höstas levererar han också till kommunens äldreboende och skolor. I maj förra året köpte han Gröna kassen, en Stockholmsbaserad firma som på beställning en gång i veckan sänder ut matkassar till folk intresserade av ekologiska grönsaker och vegetarisk mat.

"Ivy" är noga att med att påpeka att han aldrig använder pekpinnar för att övertyga folk om sin livsstil.

– Det löser sig självt. I dag har folk fått upp ögonen för den vegetariska maten. Den passar kanske inte alla men är bra för vissa och också för klimatet.