Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Italien spårar bröstimplantat

Italien kräver att kliniker upprättar listor över kvinnor som fått bröstimplantat från det franska företaget P.I.P.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Polisen har fått order att kontrollera klinikernas hantering av implantaten som misstänks läcka silikon.

Skandalen kring implantaten har fått allt fler länder att agera. Runt 300 000 kvinnor i världen beräknas ha fått implantat från P.I.P, som uppges ha använt industrisilikon i stället för den som godkänts av myndigheterna. Många implantat har spruckit och därför förbjöds de i Sverige 2010.

Italiens hälsominister Renato Balduzzi sade på torsdagen att sjukhus och kliniker som använt implantaten ska upprätta patientlistor.

Balduzzi sade vidare att han givit polisen order att kontrollera upphandling och hantering av implantaten. Däremot gav han inga hälsoråd till kvinnorna som opererats.

Franska regeringen har manat 30 000 kvinnor i Frankrike att låta operera ut implantaten, eftersom de kan spricka och orsaka inflammationer och irritation. Däremot tonar de franska myndigheterna ner risken för cancer.

Andra länder som Storbritannien och Brasilien har uppmanat kvinnorna att låta sig kontrolleras av läkare. Svenska Läkemedelsverket nöjer sig med att mana kvinnor som känner oro eller obehag att kontakta sjukvården.