Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

IT-risker på Sahlgrenska

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Strulande IT-system orsakar irritation och utgör ett hot mot patientsäkerheten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi dränks i tungrodda IT-system, berättade Karin Båtelson, läkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, i Computer Sweden i torsdags.

Inte nog med att en uppsjö olika system med separata inloggningsrutiner kan orsaka fördröjningar. Ibland hänger inte informationsflödena ihop.

– Om jag exempelvis skriver in en varning för penicillin i ett system följer den uppgiften inte med till andra system, beskriver Karin Båtelson.

Lex Maria-anmälningarna om IT-incidenter i vården har ökat på senare år. Det kan röra sig om driftavbrott eller dataförluster i journalsystem, som bland annat lett till felaktiga förskrivningar av mediciner. Sahlgrenskas psykosteam tillhör dem som varnat för att driftstopp kan leda till uteblivna medicinleveranser och skador.

Brister i nätsäkerheten är ett annat problem. När läkare eller annan personal ägnar rasten åt att kolla sociala medier på jobbdatorn, uppstår risk för allvarliga dataintrång.

Många av dessa problem tycks ha underskattats. Kanske för att det finns så mycket förhoppningar om att IT ska underlätta vårdarbetet. Det kan det, men då krävs en bättre IT-planering. Ta därför personalens varningar på allvar.