Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ur filmen Även de döda har ett namn.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Israels ambassadör: Stoppa filmen i Göteborgs skolor

Filmen Även de döda har ett namn får kritik igen – av Israels Sverigeambassadör. I ett brev till Göteborgs kommunstyrelse ber han Anneli Hulthén stoppa filmen från visning i skolorna.

Regissören Bo Harringers film Även de döda har ett namn handlar om barnläkaren Henry Ascher och hans resa med Ship to Gaza. Att Göteborgs kulturförvaltning beslutat visa den för skolever har mött kritik från Samfundet Sverige-Israel som anser den vara propaganda – men filmen har försvarats av bland andra nyligen avlidne författaren Henning Mankell.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu ger sig Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, in i striden – med ett brev till kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S), även ställt till utrikesminister Margot Wallström och utbildningsminister Gustav Fridolin.

Han skriver att trots det han läst om filmen, inte hade varit beredd på "nivån av förtal och partisk propaganda mot Israel som filmen innehöll, eller dess cyniska bruk av referenser till Förintelsen för att skapa falska, faktiskt chockerande paralleller".

Ambassadören nämner också filmens huvudperson, Henry Ascher, i brevet. Han menar att filmaren gör ett antisemitiskt påstående om att det finns två typer av judar i varsin ände av det moraliska spektrumet, där den moraliskt acceptabla juden är den som delar till exempel Henry Aschers övertygelse.

"Det är helt enkelt inte möjligt att tänka sig en mer partisk produktion. Tyvärr förstår jag att Göteborgs stad är medsponsor i projektet. Och så kan det få vara, vi lever i ett fritt samhälle och de som önskar har rätt att se vilka filmer de vill."

Däremot är det över gränsen att lägga in filmen i skolans obligatoriska läroplan, fortsätter Bachman.

"Särskilt som judiska och israeliska företrädare naturligtvis inte kan vara närvarande vid varje visning och bemöta de upprörande påståendena i Även de döda har ett namn begär jag för staten Israels räkning – och, så vitt jag vet, för en majoritet av svenska judar – att beslutet ändras och en extremt anti-israelisk och anti-semitisk film tas bort från skolans läroplan."

När GP ber Anneli Hulthén kommentera ambassadörens brev låter hon ganska ställd.

- Jag kommer att svara honom att det är kulturförvaltningens sak att svara i sakfrågan, det är deras beslut att visa filmen.

Kan man svara en diplomat på det viset?

- Jag vet faktiskt inte. Normalt sköter ju inte en kommun diplomatiska, internationella relationer. Det måste vara ganska ovanligt så jag vet inte vad som är kutym. Vi får försöka hantera det.

Anneli Hulthén har inte tänkt färdigt, betonar hon, eller ens hunnit hämta ut det rekommenderade brevet, ännu bara sett en kopia.

- Jag har full respekt för att det finns många synpunkter i den här frågan. Men jag grunnar vidare. Det här är så ovanligt, jag kan inte dra mig till minnes att vi fått ett brev från en ambassad tidigare, säger hon.

Filmen visades för lärare i Göteborg den 21 september. På torsdag i nästa vecka visas den för niondeklassare och gymnasieelever. Det är den enda planerade visningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.