Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Israelisk bosättarfamilj mördad

Fem israeler i samma familj mördades natten till lördagen i bosättningen Itamar nära Nablus på Västbanken.

Minst en palestinier misstänks för morden.

Enligt polisen ska den misstänkte ha brutit sig in i familjens hus där han knivdödat föräldrarna och deras tre barn: enligt nyhetssajten Ynet en 11-åring, en 3-åring och en baby på tre månader.

Tre barn i familjen lyckades fly till ett intilliggande hus och slå larm.

Israeliska armén drog i gång en intensiv jakt på förövaren och eventuella medbrottslingar.

Spänt läge

Spänningarna mellan palestinier och bosättare i området är av gammalt datum. 2002 mördades fem bosättare i Itamar av palestinier.

De senaste dagarna har läget varit mycket spänt. I måndags sköt israeliska soldater skarpt mot palestinier efter att de drabbat samman med bosättare nära Nablus. Tio palestinier och bosättare skadades, enligt vårdkällor.

En vecka tidigare drabbade polis samman med bosättare vid den olagliga utposten Havat Gilad väster om Nablus, när polismän försökte flytta en husvagn, ett tält och riva en halvt uppförd byggnad. Det ledde till att bosättare kastade in en brandbomb i ett hus i byn Huwarra. Två palestinska barn fick föras till sjukhus efter att ha andats in rök.

Prislappsattacker

Bosättare slog också sönder affärer och bilar i Hebron på södra Västbanken, som till övervägande del har en palestinsk befolkning. De skar också av 500 olivträdsplantor som nyligen planterats nära en tidigare olaglig israelisk utpost.

Bosättare reagerar rutinmässigt när polis och soldater river deras olagliga utposter och bosättningar med vad som är känt som "prislappsattacker", vilka ofta riktar sig mot palestinier.

Premiärminister Benjamin Netanyahu varnade i tisdags de mest hårdföra bosättarna och sade att den typen av attacker är oacceptabla.