Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Israel tackar Obama för hjälpen

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hoppas att Israels ambassadör snart ska kunna återvända till Kairo. Han tackar också USA:s president Barack Obama för hans hjälp i samband med att ambaassaden stormades.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade på lördagen att Israel samarbetar med Egypten för att den israeliske ambassadören snart ska kunna återvända till Kairo. Ambassadören och hans personal flydde landet sedan ambassaden stormats av en uppretad folkmassa i fredags kväll.

Netanyahu tackade också USA:s president Barack Obama för hans hjälp med att förmå Egypten att evakuera ambassadpersonalen. Obamas ingripande var "avgörande", sade Netanyahu.

Netanyahu anslog en försonlig ton när han intervjuades i israelisk tv om händelserna i Kairo. Den israeliska ambassadören ska återvända så snart säkerhetsarrangemangen för honom och den övriga personalen är tillfredsställande, sade den israeliska premiärministern.

Han lovordade den amerikanske presidenten Barack Obamas ingripande, som ledde till att egyptiska soldater hämtade Israels ambassadör Yitzhak Levanon från hans residens och såg till att han och andra ambassadanställda kom till flygplatsen helskinnade. Dessförinnan hade de israeliska myndigheterna haft svårt att komma i kontakt med Kairo. Efter att ha misslyckats med att nå ledaren för det egyptiska militärrådet, Mohamed Hussein Tantawi, så ringde Netanyahu till Barack Obama.

-Han sade att han skulle göra vad han kunde. Och han gjorde det. Han tog till alla åtgärder och hela USA:s inflytande, vilket verkligen väger tungt, sade Netanyahu, som kallade Obamas ingripande för "avgörande".

När hundratals egyptier stormade ambassaden fanns sex israeliska säkerhetsvakter kvar. En enda dörr skilde dem från mobben. Under natten tog egyptiska styrkor kontroll över byggnaden, klädde de israeliska vakterna i arabisk klädsel och skjutsade dem till flygplatsen, sade en i Netanyahus stab.