Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Wikileaks grundare Julian Assange.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Isolerad ex-hjälte

Först hjälte. Nu alltmer isolerad. Stödet för Wikileaks Julian Assange minskar. Och utvisningen till Sverige väntar.

För ett år sedan kom beskedet att Assange anklagades för våldtäkt i Sverige. Det satte igång en våldsam debatt om huruvida Assange var utsatt för en konspiration. Uppställningen för Wikileaks-grundaren var omfattande, främst internationellt. Den amerikanske filmaren och samhällskritikern Michael Moore tillhörde dem som hamrade mot det svenska rättssystemet och tog Assange i försvar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En brittisk domstol beslutade att Assange inte behövde invänta utvisningen till Sverige i häkte i London, han var fri mot borgen. Men för detta krävdes en fast adress. Den erbjöds av Vaughan Smith, en före detta militär och videoreporter som driver en klubb för journalister i London. Smith äger en pampig egendom, Ellingham Hall, där ­Assange flyttade in.

Vad Smith kanske inte anade då var att Assange skulle bli en långvarig inneboende som dessutom öppnade porten för ett tjugotal av sina följeslagare som hjälper honom med Wikileaks och juridiken kring de långsamt malande rättsliga kvarnarna i Sverige.

Till en början fick Smith hjältestatus som skyddare av en hotad och utsatt läckare av uppgifter som det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon och utrikesdepartementet hemligstämplat. En rad stora dagstidningar i Europa och USA samarbetade med Assange och publicerade materialet som Wiki­leaks kommit över.

Säger sig ha tappat kontrollen

Men mycket har förändrats det senaste året. Tidigare medarbetare till Assange har lämnat Wikileaks och anklagat honom för diktatoriska metoder. Tidningarna som samarbetat har också vänt honom ryggen. Det skedde sedan Wiki­leaks oredigerat pumpade ut hemliga dokument på nätet utan att ta hänsyn till namngivna källor. Tidningarna hade tidigare gått igenom materialet och agerat med hänsyn till det viktiga källskyddet.

Assange försvarar sig med att han inte har möjlighet att ha den fullständiga kontroll som han tidigare hade.

De uppskattande ryggdunkningarna på journalisthaket Frontier Club i London har också blivit färre för Vaughan Smith. Assange bor fortfarande kvar på Ellingham Hall, han har fotboja och måste anmäla sig till den lokala polisen dagligen. Smith säger att hans barn kallar Assange för ”farbror Julian” och att han ständigt ramlar på folk i huset som han inte vet vilka de är. Assange har tagit för vana att bjuda in dem som han har behov av.

Assange har också nyligen i London ställt upp för demonstranterna som deltar i den internationella rörelsen " Occupy Wall Street."

De rättsliga kvarnarna i Sverige mal vidare och allt färre är intresserade av att träffa mannen som för ett drygt år sedan behandlades som en rockstjärna när han dök upp på olika mötesplatser och försvann med en känsla av betydelsefullt hemlighetsmakeri efter sig.

Utvisning till USA "uteslutet"

Assange hävdar att han hotas av utvisning till USA om han tvingas till Sverige för den juridiska processen här. Den unge amerikan, som anklagas för att i Irak ha laddat ned det hemligstämplade materialet och överlämnat det till Wikileaks, sitter fängslad i USA och har utsatts för tortyrliknande förhör. Han hotas av livstids fängelse.

Från svensk sida framhålls att Assange kommer att höras om våldtäktsanklagelserna och inte om Wikileaks. Att han skulle utvisas till USA framhålls som uteslutet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.