Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Islamister utpekade i Libyen

Enligt libyska säkerhetskällor har en grupp islamister stormat ett militärt vapenförråd, dödat fyra soldater, tagit personer som gisslan och kommit över mängder av vapen och militärfordon.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt en källa i säkerhetstjänsten slog islamisterna till i onsdags i hamnstaden Derna cirka 130 mil öster om huvudstaden Tripoli. Förrådet anfölls och 250 vapen stals medan fyra soldater dödades och 16 andra skadades. I en andra attack i fredags ska gruppen ha stulit militära fordon.

Dessutom ska gruppen - som ska kalla sig Islamiska emiratet av Barqa, efter det gamla namnet på en region i Libyen - ha tagit soldater och civila som gisslan. Förhandlingar pågår sedan i lördags för deras frigivning, och gruppen ska kräva att säkerhetsstyrkornas inringning kring dem ska hävas.

Källan uppger också att gruppen - som även ska ha tillgång till granatkastare och luftvärn - ska vara skyldig till hängningen i fredags av två poliser i al-Bayda väster om Derna. Gruppen ska ledas av tidigare fängslade men nu frigivna personer som uppges vara kopplade till terrornätverket al-Qaida.

De senaste fem åren har Libyen frigivit cirka 850 fångar från olika islamistiska grupper, 360 av dem sedan i mars i fjol.