Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vitryska demonstranter håller upp ballonger med Lukasjenkos porträtt.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Ishockey-VM har bara förvärrat läget"

Den på ytan rena och grönskande staden Minsk har öppnat sina dörrar för ishockey-VM. Men enligt människorättsaktivister har turneringen bara än mer förstärkt det redan hårda förtrycket i det slutna Vitryssland.

När Internationella ishockeyförbundet (IIHF) 2009 gav VM till Vitryssland, kallat Europas sista diktatur, var motiveringen bland annat att det kan bidra till en uppmjukning i den hårt repressiva staten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men nu pekar Valjantsin Stefanovitj, jurist och vice ordförande för det ansedda vitryska människorättscentret Viasna, på en lista med 31 personer som döms till 10–25 dagars "administrativ häktning" före VM.

Enligt honom har turneringen snarare förvärrat läget.

– Om vi inte hade haft mästerskapen kanske de här människorna hade kunnat vara ute, men nu får de sitta i fängelse, säger Stefanovitj till TT i Minsk.

– Vi stödjer idén att inte politisera idrott, men samtidigt politiseras mästerskapen av vår regering, för den griper de här människorna bara av rädsla för att de teoretiskt kan organisera något på gatorna, fortsätter han.

I de stora parkerna i Minsk blommar redan syrenerna. Flaggor och välkomnande banderoller syns längs de breda avenyerna och på ytan tycks staden ganska välmående.

Stefanovitj är ledigt klädd i jeans och läderjacka. En ring i ena örat – lugn, resonerande röst och fast blick.

Han pekar ut mot staden bakom fönsterrutan, och menar att mycket är en fasad, att alla invånare vet hur långt de kan och inte kan gå.

– Alla vet spelets regler här. Det är som under Sovjettiden: fråga inte så många frågor, alla vet var den osynliga gränslinjen går.

Enligt Stefanovitj råder det ingen tvekan om att häktningarna har med VM att göra. De gripna döms generellt för två förseelser: huliganism och motstånd mot tjänsteman, efter skådeprocesser där bara poliserna får vittna om vad som påstås ha hänt. Dessutom råkar straffet ofta löpa ut efter att VM har slutat den 25 maj.

– Självklart är det kopplat till mästerskapet. Och när man tittar på listan ser man att det är människor från alla möjliga delar av oppositionen – men de har en sak gemensamt: de kommer från grupper eller organisationer som kan organisera aktioner på gatan, säger Stefanovitj.

Han pekar också på att myndigheterna har rensat bort prostituerade, alkoholister, hemlösa och andra socialt utsatta från gatorna för att skapa en bild av välstånd och välmående inför VM.

– De här människorna sätts ofta i arbetsläger.

Stefanovitj understryker att så mycket är så genomgripande begränsat i Vitryssland vad gäller yttrande-, mötes-, demonstrations- och pressfrihet.

Att IIHF:s tanke om uppmjukning ens lite grann skulle slå igenom efter VM ruskar han bara på huvudet åt – utom i en liten detalj:

– Jo, faktiskt på ett sätt: de kommer att upphöra med de här gripandena.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.