Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Irakier i Göteborg häpnar över Bildts uttalanden

Kristna irakier som lever gömda i Göteborg reagerar starkt på regeringens uttalanden om deras landsmän.

De båda männen lyssnar noga när May Musa, aktiv i organisationen Ny i Sverige, översätter tidningsartikeln om dokumentet från Wikileaks. Där berättas att statsråden Carl Bildt och Tobias Billström ville ha en överenskommelse om att sända tillbaka en del asylsökande och talade om att hedersmord leder till krav på hårdare invandringspolitik.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Saluan Steffo ser ingen annan förklaring till Bildts och Billströms uttalanden, eller till regeringens behandling av irakiska flyktingar, än att det rör sig om ett högt politiskt spel.

- Hur kan det annars vara möjligt att Sverige, som är känt som ett mänskligt land, kan skicka tillbaka utsatta minoriteter till Irak? Vi ges ju inte ens möjlighet att åka till något annat land, säger Saluan Steffo.

Liksom Maher George kan han tänka sig att söka asyl i Holland eller Tyskland. Men för de svenska myndigheterna finns inga andra alternativ än att de irakier som fått avslag på sin ansökan om asyl ska skickas tillbaka till sitt hemland.

- Det är omöjligt för oss att återvända. Som kristna är vi helt rättslösa i dagens Irak, säger Maher George, som är välutbildad och tvingades fly från ett högkvalificerat jobb i Bagdad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.