Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Irak: IS erkänner sig besegrat

Att IS har sprängt Mosuls berömda al-Nurimoské betyder att terrorrörelsen erkänner sig besegrad i staden, enligt Iraks premiärminister Haidr al-Abadi. Även den 800 år gamla lutande minareten – där IS svarta flagga varit hissad sedan sommaren 2014 – har lagts i ruiner.

Sprängningen av den historiska moskén och minareten är ett officiellt erkännande av IS att man har besegrats, säger premiärministern i ett uttalande.

Det var i al-Nurimoskén IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi sommaren 2014 utropade terrorrörelsens så kallade kalifat, sedan jihadisterna i en blixtoffensiv intagit Iraks näst största stad, och lyckats ta kontroll över stora landmassor i Irak och Syrien.

Att terrorrörelsen IS på onsdagskvällen sprängde den medeltida al-Nurimoskén rapporterades av den irakiska militären, som senare också släppte flygbilder på förstörelsen.

Blodiga strider

En video som lagts upp i sociala medier visar hur minareten kollapsar rakt ned och slutar som en hög av sand och grus, skriver Reuters. En kvinna i bakgrunden skriker: "minareten, minareten, minareten".

Slaget om Mosul har pågått i åtta månader. Under onsdagen rasade blodiga strider i de trånga gatorna och gränderna i Mosuls gamla stad. Den irakiska koalitionen sade sig ha slagit sig fram till 200–300 meter från moskén.

"Våra styrkor avancerade mot sina mål djupt inne i Gamla staden och när de kom inom 50 meter från al-Nurimoskén begick Daish (IS) ännu ett historiskt brott genom att spränga al-Nurimoskén", sade generallöjtnant Abdulamir Yarallah, den övergripande militäre chefen för Mosuloffensiven, i ett uttalande.

Han tillade att den världsberömda lutande minareten, som är byggd 1172 och kallas al-Hadba ("puckelryggen"), har förstörts. Sprängningen skedde vid 21.30-tiden, lokal tid, enligt den irakiska militären.

"Brott mot Irak"

IS propagandaorgan al-Amaq gick snabbt ut och påstod att det var amerikanskt flyg som förstört moskén. Det förnekas av både koalitionen och de irakiska styrkorna. Den USA-ledda koalitionen fördömer sprängningen som ett brott mot "Mosuls befolkning och hela Irak".

– Vi slog inte till mot det området, säger koalitionens talesperson John Dorrian till nyhetsbyrån Reuters.

För många irakier och Mosulbor innebär förstörelsen av det nästan tusenåriga landmärket ett hårt slag.

– Jag vet inte hur jag ska förklara det. Människor har alltid identifierat sig med den (minareten), eftersom den alltid funnits där, säger Rasha al-Aqidi, som är uppväxt i Mosul och arbetar vid tankesmedjan Mesbar Studies and Research Center i Dubai, till The New York Times.

Genom att spränga minareten har IS berövat de irakiska myndigheterna på segerns sötma – och samtidigt försökt lägga skulden på förstörelsen på väst. Om sådana konspirationsteorier får fäste kan det få långtgående konsekvenser, varnar al-Aqidi.

– Det är min största fruktan. Det kommer att ha strategiska implikationer för lång tid framåt, om det finns en uppfattning att väst var inblandad i förstörelsen, säger hon till tidningen.

Grusade förhoppningar

Alliansens offensiv för att återinta Mosul inleddes i mitten av oktober i fjol. Irakiska befälhavaren har tidigare uttryckt förhoppningar om att kunna inta moskén före den 25 juni inför id al-fitr som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan.

– Det skulle ha inneburit ett stort bakslag för (IS) propaganda om moskén återtagits intakt. Det skulle ha varit det mest symbolladdade nederlaget i rörelsens mest symboliska fäste, säger Hassan Hassan, författare till en bok om IS och verksam vid Tahrir Institute i Washington, till The Washington Post.