Irak: IS erkänner sig besegrat

Att IS har sprängt Mosuls berömda al-Nurimoské betyder att terrorrörelsen erkänner sig besegrad i staden, enligt Iraks premiärminister Haidr al-Abadi. Även den 800 år gamla lutande minareten – där IS svarta flagga varit hissad sedan sommaren 2014 – har lagts i ruiner.

ANNONS
|

Sprängningen av den historiska moskén och minareten är ett officiellt erkännande av IS att man har besegrats, säger premiärministern i ett uttalande.

Det var i al-Nurimoskén IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi sommaren 2014 utropade terrorrörelsens så kallade kalifat, sedan jihadisterna i en blixtoffensiv intagit Iraks näst största stad, och lyckats ta kontroll över stora landmassor i Irak och Syrien.

Att terrorrörelsen IS på onsdagskvällen sprängde den medeltida al-Nurimoskén rapporterades av den irakiska militären, som senare också släppte flygbilder på förstörelsen.

Blodiga strider

En video som lagts upp i sociala medier visar hur minareten kollapsar rakt ned och slutar som en hög av sand och grus, skriver Reuters. En kvinna i bakgrunden skriker: "minareten, minareten, minareten".

ANNONS

Slaget om Mosul har pågått i åtta månader. Under onsdagen rasade blodiga strider i de trånga gatorna och gränderna i Mosuls gamla stad. Den irakiska koalitionen sade sig ha slagit sig fram till 200–300 meter från moskén.

"Våra styrkor avancerade mot sina mål djupt inne i Gamla staden och när de kom inom 50 meter från al-Nurimoskén begick Daish (IS) ännu ett historiskt brott genom att spränga al-Nurimoskén", sade generallöjtnant Abdulamir Yarallah, den övergripande militäre chefen för Mosuloffensiven, i ett uttalande.

Han tillade att den världsberömda lutande minareten, som är byggd 1172 och kallas al-Hadba ("puckelryggen"), har förstörts. Sprängningen skedde vid 21.30-tiden, lokal tid, enligt den irakiska militären.

"Brott mot Irak"

IS propagandaorgan al-Amaq gick snabbt ut och påstod att det var amerikanskt flyg som förstört moskén. Det förnekas av både koalitionen och de irakiska styrkorna. Den USA-ledda koalitionen fördömer sprängningen som ett brott mot "Mosuls befolkning och hela Irak".

–Vi slog inte till mot det området, säger koalitionens talesperson John Dorrian till nyhetsbyrån Reuters.

För många irakier och Mosulbor innebär förstörelsen av det nästan tusenåriga landmärket ett hårt slag.

–Jag vet inte hur jag ska förklara det. Människor har alltid identifierat sig med den (minareten), eftersom den alltid funnits där, säger Rasha al-Aqidi, som är uppväxt i Mosul och arbetar vid tankesmedjan Mesbar Studies and Research Center i Dubai, till The New York Times.

ANNONS

Genom att spränga minareten har IS berövat de irakiska myndigheterna på segerns sötma – och samtidigt försökt lägga skulden på förstörelsen på väst. Om sådana konspirationsteorier får fäste kan det få långtgående konsekvenser, varnar al-Aqidi.

–Det är min största fruktan. Det kommer att ha strategiska implikationer för lång tid framåt, om det finns en uppfattning att väst var inblandad i förstörelsen, säger hon till tidningen.

Grusade förhoppningar

Alliansens offensiv för att återinta Mosul inleddes i mitten av oktober i fjol. Irakiska befälhavaren har tidigare uttryckt förhoppningar om att kunna inta moskén före den 25 juni inför id al-fitr som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan.

–Det skulle ha inneburit ett stort bakslag för (IS) propaganda om moskén återtagits intakt. Det skulle ha varit det mest symbolladdade nederlaget i rörelsens mest symboliska fäste, säger Hassan Hassan, författare till en bok om IS och verksam vid Tahrir Institute i Washington, till The Washington Post.

ANNONS