Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ipred - tandlös lag?

För ett år sedan dömdes männen bakom The Pirate Bay till fängelse och skadestånd på 30 miljoner kronor. Men sajten puttrar vidare.

1 april 2009 trädde den nya och hett omdebatterade Ipredlagen i kraft. Drygt två veckor senare dömdes männen bakom fildelningssajten The Pirate Bay av Stockholms tingsrätt till ett års fängelse samt böter och solidariskt skadestånd på 30 miljoner kronor. Det är två av varandra oberoende händelser med det gemensamma syftet att stävja den illegala fildelningen i Sverige.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu har det gått ett år. Och vad har hänt?

Vi har en internationellt uppmärksammad dom mot en av världens största bittorrentsajter, men sajten fortsätter sin verksamhet till synes oberörd av rättegångar och ett överhängande miljonvite.

Vi har en Ipredlag som skulle ge landets rättighetshavare möjlighet att själva jaga illegala fildelare och därmed öppna dammluckorna för en flod av informations-, hot- eller kravbrev, men som knappt resulterat i mycket mer än en rännil. I dag finns tre civilrättsliga Ipred-fall som alla strandat i domstol och en eventuellt fällande dom känns avlägsen.

Så pratar vi om ett bra eller ett bortkastat år för landets rättighetshavare? Är det fågel eller fisk, eller som så ofta någonstans mitt emellan?

Bland dem som ropat högst efter fällande domar och ny lagstiftning finns rättighetshavarnas ombud och deras branschorganisationer. Lars Gustafsson, vd för skivbranschens organisation Ifpi, är missnöjd med hur den juridiska processen utvecklats.

- Hanteringen kring Ipred har visat sig vara väldigt resurskrävande och tidsödande för både rättighetshavare och rättsväsende, men även för internetoperatörerna själva som hittills varit ovilliga att lämna ut några som helst personuppgifter om sina kunder.

Lars Gustafsson döljer inte sin irritation över det sätt som internetoperatörerna, i första hand TeliaSonera och Ephone, agerat i de tre Ipredärenden som hittills nått domstol. Eller "krånglat" som Lars Gustafsson uttrycker det.

- De gör ju alla typer av invändningar och hävdar till och med att lagstiftningen är felaktig.

Samtidigt har Ifpis internationella chef John Kennedy inte direkt vänt andra kinden till. I januari gick han ut och krävde att varnade fildelare ska kunna stängas av från internet helt och hållet.

De flesta riksdagspartier har tagit avstånd från en sådan modell, som moderaternas Karl Sigfrid liknar med "digital husarrest". Lars Gustafsson håller dock med John Kennedy men tycker att avstängning skall vara det sista steget.

- Operatörerna stänger gladeligen av folk som inte betalar fakturan så visst borde de kunna stänga av kunder som bryter mot lagen. Eller i alla fall skicka varningsbrev till dem som fildelar illegalt.

Men några sådana omskrivna varningsbrev har ännu inte nått svenska privatpersoner. I Danmark däremot är läget betydligt tuffare, som partiledaren för Piratpartiet Rick Falkvinge påpekar.

- Där har underhållningsindustrin krävt barnfamiljer på hundratusentals kronor, betonar han och vill hålla upp ett varnande finger för en liknande utveckling i Sverige.

GP har läst utkastet till ett sådant dansk kravbrev och tonen känns hotfull när det samlade ersättnings- och skadeståndskravet presenteras. I brevet används rättegång och bötesstraff som piska, medan moroten är en avbetalningsplan eller halverat skadeståndsbelopp, om räkningen betalas inom tio dagar.

Dit har Sverige alltså inte nått ännu. Men Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån som företräder film- och spelbranschen, är rätt nöjd ändå.

- År 2009 var ett stort steg i rätt riktning för vår del. Jag är relativt nöjd med vad som hänt under det senaste året.

Henrik Pontén lyfter fram undersökningföretaget Mediavisions rapport om att piratkopieringen minskat och att den lagliga försäljningen faktiskt ökat. Men helt nöjd är han inte. Ingen har ställts till ansvar under Ipredlagens första år, vilket Pontén betraktar som ett misslyckande, och det stör honom att The Pirate Bay fortfarande är i gång med sin verksamhet trots att det faktiskt gått fem år sedan sajten först polisanmäldes.

- Det visar dels på stora brister i rättssystemet, dels på att det är så mycket pengar i omlopp att personerna bakom sajten väljer att fortsätta med sin verksamhet trots att de riskerar fängelsestraff och rejäla skadestånd. Det visar också att de inte respekterar ett domslut.

Men domen från Stockholms tingsrätt har inte vunnit laga kraft så varför ska de följa den?

- Du menar att domen är överklagad, jovisst är det så, men då är frågan om de kommer att respektera en fällande dom i hovrätten. Jag är inte säker på det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.