Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Iphone fattade eld i handen

Gör inte som Hans Wallgren. Han skulle byta batteri till sin Iphone. Då började det brinna. - Som tur är har inte mina flickor råkat ut för detta, säger han.

Hans Wallgren köpte en begagnad Iphone på Blocket, men ville sätta i ett annat batteri. Han satt i bilen på tomten i Hisings Backa och använde en liten skruvmejsel.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- När jag skulle lyfta ut batteriet började det pysa – precis som om jag stuckit hål på ett litet gummidäck. Det blev kraftig rökutveckling och alldeles grått inne i bilen. Plötsligt började telefonen brinna som ett nödbloss i näven på mig.

Han öppnade bildörren och slängde ut telefonen på grusgången och trampade på den.

Efteråt frågade Hans Wallgren i butiken där han har brukar köpa sina telefoner om de kunde förklara vad som hände och varför. Det kunde de inte.

Däremot sa hans bror, som är civilingenjör, att det händer att den här typen av batterier exploderar.

Risk för överhettning

Jourhavande brandtekniker vid Brandskyddsföreningen Anders Thor har hört att det finns en risk för överhettning när man köper och sätter i piratbatterier.

- Men jag har aldrig hört talas om något sammanhang mellan litiumbatteri, explosion och brand.

Enda fallet som GP hittar på Internet är från förra året när en Iphone från Apple började ryka under en flygning i Australien. Besättningen tvingades använda brandsläckare.

En utredning hos den australiska transportsäkerhetsstyrelsen, ATSB, visade att en lös skruv punkterat höljet till telefonens litiumbatteri vilket i slutändan ledde till överhettning. Skruven hade, enligt ZDNet Australia, hamnat fel i samband med byte av skärm hos ett icke auktoriserat servicecenter.

Apples kundtjänst uppger att man inte själv ska öppna en Iphone och ta ut batteriet. Det är bara SIM-kortshållaren man ska kunna ta ut själv.

Iréne Krohn, som arbetar med pressrelationer på Teliasonera, känner inte igen att en Iphone skulle börja brinna.

Det gör inte heller Nora Ay, informationsansvarig på Siba, som säljer Iphone. Hon understryker dock att det finns information i den produktguide som medföljer i kartongen vid köp av telefonen med en uppmaning att aldrig försöka byta ut batteriet på egen hand.

- Det visste jag inte, säger Hans Wallgren - och är säkert inte ensam.

Med den sotsvarta, trasiga Iphonen i handen är han en dyrköpt erfarenhet rikare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.