Invånarna vill ha Biskopsgården tillbaka

– Om ni inte börjar ställa krav nu blir det snart en katastrof. Mannen bakom disken i en av Vårvädertorgets butiker riktar sig inte till politikerna, utan mot den enskilde, som måste ta ansvar.

ANNONS
|

Han vill inte berätta vad han heter men kallar sig Darwin. Precis som många av de som GP möter på Friskväderstorget den här dagen säger han att man måste börja tala om skyldigheter, lika mycket som rättigheter.

– Vi hade ett möte med polisen och kommunen. De ville veta vilka brister vi tyckte de hade.

Han skrattar och säger att bristerna inte ligger där utan hos alla de personer som bara tar utan att ge.

– Jag gillar socialen väldigt mycket. Men vi ska inte utnyttja den. Vi ska arbeta, betala skatt och bygga den väldigt, väldigt stark, så att den kan ta hand om oss - om vi en dag råkar ut för någon katastrof.

ANNONS

"Strängare lagar behövs"

Esme, som passerar förbi Vårväderstorget, är inne på samma spår. Hon säger att de som begår brott måste få hårdare straff, och att det måste bli svårare att smuggla in vapen i landet.

– Sverige måste komma med strängare lagar, säger hon.

Samtidigt tror hon att en viktig del av lösningen är att skapa alternativ till kriminaliteten för ungdomarna. Fritidsgårdar och praktikplatser skulle ge dem något annat att göra än att gå runt på stan.

– Sen ligger ansvaret mycket på föräldrarna, säger hon.

Berit Lindström, som bott i Biskopsgården i fyrtio år, tycker att förslaget om fler aktiviteter är bra.

– Här händer egentligen ingenting. Vi skulle nog behöva fler fritidsaktiviteter åt både yngre och äldre, men kanske framför allt till de yngre.

"Man ska kunna gå ut när det är mörkt"

Berit Lindström är 82 år och trivs bra i Biskopsgården. Men på kvällarna håller hon sig inomhus, liksom de flesta personer GP talat med. Yvonne och Eva, som sitter på en bänk på torget, är trötta på att höra smällar och på att se piketbussar från balkongen.

– Man ska kunna gå ut när det är mörkt, säger Yvonne.

Kvinnorna känner sig obekväma vid bankomaten, och skulle aldrig ta samma hiss som en person de inte känner. Frustrationen över att inte känna sig trygg i sin egen stadsdel är enorm.

ANNONS

– Det är värdelöst. Helt värdelöst, säger Eva.

"Lyft klasskillnaderna"

Förtroendet för stadens politiker är kört i botten, liksom hos många andra personer GP pratat med. Vissa sätter i stället hoppet till medias makt att påverka. Kaysa Timmerbacka som bor i området kommenterar GP:s kampanj NuÄrDetNog.

– Det är bra att ni startar kampanjen, men det bygger bara in en samhällsgrupp. Det viktiga är att lyfta upp klasskillnaderna, säger hon.

Vid Kungsportsplatsen möter GP både turister och göteborgare. Siw Persson och Randy Löcke bor nära Hisingsbron, men är oroliga för situationen i Biskopsgården.

– Jag tycker att det har gått för långt, säger Siw Persson.

Kvinnorna tycker att ett stort problem är rasismen, människors åsikter om vem som duger och som inte duger.

– Det finns så många myter och skrönor, säger Randy Löcke.

"Det finns hopp"

Vid Vårväderstorget är Gemita Perez på lekplatsen med sina barn. Hon är hoppfull och tror att det går att komma till rätta med våldet.

– Jag har sett det senaste att polisen kommer oftare. Och de som går runt med västar. Det hjälper mycket, säger hon och kramar om sin pojke.

– Det finns hopp!

Visa att du står upp mot våldet! Gå in och gilla vår Facebooksida Nu Är Det Nog.

ANNONS