Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Inte många rätt av Sommestad

Lena Sommestad (S) får inte många rätt i sin nostalgiska attack mot Folkpartiet, skriver Nyamko Sabuni och Helene Odenjung (FP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sommestad menar på GP Debatt (15/9) att det inte har skett några större förbättringar alls för kvinnor sedan socialdemokraternas glansdagar på 1970-talet. Hon glömmer exempelvis bort att Folkpartiet införde jämställdhetslagen och införde pappamånaden i föräldraförsäkringen. Barnomsorgslagen infördes av Bengt Westerberg 1995 men Socialdemokraterna i Göteborg har fortfarande inte levt upp till lagens krav om förskoleplats inom fyra månader.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Till skillnad från Sommestads dystopiska bild ser vi hur kvinnor tar mer plats och har inflytande i dag. Löneskillnaderna mellan kvinnor och män minskar även om mer måste göras för att det ska löna sig bättre för kvinnor att utbilda sig. Svenska kvinnor ägnar i dag en timme mindre tid åt obetalt hemarbete varje dag jämfört med 1990. Det motsvarar nio arbetsveckor på ett år. Det är tid som nu används till betalt arbete med riktig lön och riktig pension. Allt fler pappor ägnar mer tid med sina barn, men vi måste göra det ännu enklare för familjer att dela mer lika på föräldraledigheten och föräldraskapet. Vi har uppnått jämställda styrelser i de statliga bolagen. Detta är några konkreta exempel som säger att framsteg är möjliga, inte att Sverige är jämställt.

Sommerstad nämner i sin artikel vårdnadsbidragets konsekvenser men glömmer att hennes eget parti har drivit igenom ett införande i Örebro.

Folkpartiets sociala patos går ut på att skapa möjligheter och förutsättningar för alla att utvecklas oavsett kön.

Tack vare Folkpartiets insatser tillförs historiskt stora resurser i kampen mot våld mot kvinnor. Vi skapar en skola med fokus på kunskap och studiero och bekämpar oordning och mobbning som ofta är sexuella trakasserier. Vi vågar sätta tydliga gränser för det hedersrelaterade förtrycket och tvångsäktenskap.

Sommestad gör jämställdheten en otjänst när hon blundar för framstegen som gjorts. Jämställdhet handlar om många små, men viktiga steg, och inte ett enkelt alexanderhugg. Vi är inte nöjda förrän män och kvinnor behandlas jämställt.

Nyamko Sabuni (FP)

jämställdhetsminister

Helene Odenjung (FP)

kommunalråd 1:e vice partiordförande