Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Insurgent

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Action, Science fiction

Action, Science fiction

Insurgent

Regi: Robert Schwentke, USA, 2015 (119 min)

Unga författarfenomenet Veronica Roths Tris Prior-trilogi inleddes med Divergent, fortsatte med Insurgent och avslutades med Allegiant. Nu när böckerna filmas förvånar det ingen att Allegiant blir två långfilmer, mönstret känns igen från Harry Potter, Twilight och Hunger Games (det handlar om att maximera biobiljettintäkterna).

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Trisböckerna utspelas i en amerikansk storstad efter det stora kriget. För att bevara freden har medborgarna delats in i falanger, till exempel De lärda och De tappra. Problemet med tonårstjejen Tris, som filmerna spelas av Shailene Woodley, är att hon inte passar in i någon av grupperingarna. Tris är divergent och utgör därmed ett hot mot hela samhällsstrukturen och mot den fascistoida, ofattbart ondskefulla politiska ledaren Jeanine (Kate Winslet).

Insurgent tar vid där Divergent slutade och har som så många andra delar två i filmserier karaktären av transportsträcka. Inledningen är actionbefriad, halvsömning och innehåller på tok för mycket förklarande dialog. Man kan fråga sig varför? Ingen som går och tittar på Insurgent kan väl ha missat Divergent?

Regissören Robert Schwentke höjer så sakteliga berättartempot, ändå står filmen mer eller mindre och stampar på samma fläck.

Nu blir Insurgent en åttio minuter lång väntan på de högintensiva scenerna mellan Woodley och Winslet (väl värda att vänta på i och för sig) och de snyggt datoranimerade, i Matrixstil, actionsekvenserna med Tris i en simulator/virtuell värld.

Jag gav Hunger Games light-filmen Divergent en trea i betyg. Insurgent som helhet är krasst uttryckt för seg för att kunna matcha det betyget, men jag tror inte att fansen kommer att bli direkt besvikna.

Allegiant: Part 1 har premiär i mars 2016. Tvåan i mars 2017. Detta är inget för den otålige.