Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sovsalen på Inkonst håller på att ställas i ordning när kulturhuset förvandlas till internatskola.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Inkonst blir radikal internatskola

Skriv in dig, välj en våningssäng och hämta ditt schema hos den allvetande bläckfisken. När Inkonst i Malmö förvandlas till internatskola är det för att ta reda på hur utbildning skulle se ut om sinnlighet sattes främst.
-Vi använder performance och konst för att skapa en annan värld där vi fritt kan utforska våra sinnen och vårt lärande. Och det är jag som är rektor över den här fantasivärlden, säger danska Gry Worre Hallberg, vars vision är att tillföra en estetisk dimension till våra liv och att demokratisera konsten. -Det estetiska är nedprioriterat i hela samhället utom i konstvärlden, och den världen är svår att ta sig in i.

Självutnämnda rektorer

Tillsammans med sin tvillingsyster bildade hon Sisters Academy och de utsåg sig själva till rektorer. I ett dygn eller mer, som längst tre veckor, kan besökare skriva in sig på skolan och delta i seminarier, konstprojekt, konserter och annat. Skolan har redan ett antal elever inskrivna, varav några stannar i omkring en vecka.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det är tredje gången vi gör det här, men tidigare har vi tagit över riktiga skolor. Då har jag trätt in som rektor på några skolor i Odense och bett lärarna att hålla sina planerade lektioner, men som om de vore lärare på en skola där sinnena värderas högst.

Nästa vår tar Sisters Academy över rodret i några svenska gymnasieskolor i Skåne, och därefter väntar skolor på Island och i Norge.

Inte strikt

Regelverk och hierarkier brukar vara strikta i internatmiljöer, hur är det hos er?

-Vår skola är inte strikt, men vi har vissa regler, tre måltider om dagen, du bäddar din säng varje morgon och så vidare. Ordet rektor är ganska stelt i sig och en viss auktoritet har jag, men den har redan börjat ifrågasättas av delar av personalen.

Tror du att ni kan förändra skolan?

-Vi hoppas verkligen det, det är därför vi samarbetar med riktiga skolor och lärare. Vi får besök varje dag av gymnasieklasser och lärare.