Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ingrid Hedström | Svarta korpar över Villette.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ingrid Hedström | Svarta korpar över Villette

Ingrid Hedström bjuder på mer än jakten efter en mördare, skriver Monika Tunbäck-Hanson.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Roman

Roman

Ingrid Hedström

Svarta korpar över Villette

Alfabeta

Så perfekt i tiden: Ingrid Hedströms sjätte kriminalroman med den belgiske undersökningsdomaren Martine Poirot i centrum handlar om banker som går omkull, om girighet och fartblinda finansvalpar. Det är visserligen oktober 2008 och det är Island och inte Cypern som drabbas av en förödande finanskris, men det är mycket som känns aktuellt. Svarta korpar över Villette är emellertid en roman och inte en dokumentär skildring av allt som skedde i spåren av övermodiga isländska bankdirektörer och politiker, men nog känns hennes historia både verklighetstrogen och påläst. Samma ilska hos bedragna småsparare då som nu, samma övermod och törst efter lyx hos de som blåste upp finansbubblan, då som nu.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Villette är den fiktiva belgiska staden som är Hedström lilla universum och det är där Martine Poirot med familj bor och det är dit den unga lovande belgiska klädskaparen Tatia Poirot kommer för att försöka starta om på nytt – sen hennes isländske finansiär gått i konkurs. Historien pendlar så mellan Luxemburg, Villette och Island alltmedan mysterierna kring ett första dödsfall – det blir fler – tätnar och knyts närmare och närmare Islands sönderfallande ekonomi. Men som sig bör är allt inte vad det synes vara – det finns dunkla motiv från tider långt innan bankerna föll.

Svarta korpar över Villette är välskriven. Miljöer, tidsbilder och människor får en lika stor plats som själva mordintrigen och det förhöjer nöjet. Visserligen är upplösningen och mördaren gissad redan innan sista kapitlet är skrivet, men det gör inte så mycket, eftersom Ingrid Hedström bjuder på mer än jakten efter en mördare.