Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den danska oberoende konsumentorganisationen Tænk har låtit testa nio fabrikat av micropopcorn, och samtliga innehöll så kallade perfluorerade ämnen, som kan vara hormonstörande. ARKIVBILD.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Inget svenskt popcornstopp

I maj slutade Coop Danmark att sälja mikropopcorn med skadliga ämnen, och nu har en konsumentorganisation gett Coop rätt. Men i Sverige kommer popcornen fortsätta att säljas som vanligt.

Orsaken till att Coop Danmark slutade sälja micropopcorn i maj var att förpackningarna innehöll så kallade perfluorerade ämnen, som enligt forskare kan vara hormonstörande och innebära en ökad risk för bland annat cancer, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den danska oberoende konsumentorganisationen Tænk har nu låtit testa nio fabrikat av micropopcorn, och samtliga innehöll de farliga ämnena.

Trots det har Coop Sverige inga planer på att dra tillbaka några produkter med micropopcorn.

-Vi har inga planer på att sluta sälja micropopcorn. Vi följer de regler som ansvariga myndigheter har här i Sverige, säger Louise Stephan, pressansvarig på Coop.

Hon poängterar att Coop Sverige och Coop Danmark är två fristående företag.

Enligt Stina Petrini. kommunikationschef Orkla Confectionery & Snacks Sverige, kontrollerade OLW sin produkt i samband med det danska larmet i maj, och enligt henne innehåller inte deras micropocorn några sammansatta kedjor av perfluorerade ämnen vilket är det som svensk lagstiftning reglerar.

-I artikeln pratar Tænk om enskilda kedjor och det pågår fortfarande forskning om det. Vi följer relevant lagstiftning, säger hon.