Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Så här ser det ut på fabrikens baksida.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ingen tar ansvar för skräpet

Skrotbilar, båtar, järnbalkar, plast och rostiga tunnor. August Werners fabrik i Lindome har blivit rena soptippen. Men ägarna skyller ifrån sig.
Efter klagomål från flera Lindomebor har kommunens miljöförvaltning i veckan inlett ett ärende om nedskräpningen runt om fabriken. För några dagar sedan var de på plats.
- Det såg inte så roligt ut. Vi har försökt få fram vilka verksamheter som håller till där. Men vi har inte fått tag på den ansvarige, säger Monica Ericson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Mölndals stad.
Miljöförvaltningen har bara uppgifter om att företaget Norrön hade tillstånd för färgeri i lokalerna. Men det var många år sedan färgeriet lades ned.


Paintball och lager

Den före detta färg- och textilfabriken ägs sedan 2001 av det norska fastighetsbolaget Seacrown som hyr ut lokaler till en bilverkstad och ett företag som erbjuder paintball i de förfallna fabrikslokalerna.
Andra delar av fabriken fungerar som lager åt olika företag. I ett bostadshus i anslutning till fabriken har en hyresgäst byggt stall där de har hästar.
En norrman pekas ut som ansvarig förvaltare för egendomen men ingen av hyresgästerna verkar veta hur han nås.
Enligt hyresgäster som GP talat med är det en före detta hyresgäst som lämnat bland annat sin båt, trasiga maskiner och annat på fabrikstomten. Därefter har andra människor kommit och dumpat gamla bilar.
- Vi kan inte ha det så här för det är inte tillåtet. Men vi kan inte forsla bort det heller, för det är inte tillåtet säger polisen, att ta bort någon annans grejer, säger en av hyresgästerna.
Fastighetsägaren Seacrown frånsäger sig all skuld till nedskräpningen.
- Vi har lejt bort skötseln till en hyresgäst som ska se till att de ser snyggt ut. Det är han som får röja upp där, säger Per Johannessen, vd för Seacrown.
De norska ägarna har inga planer med fabriken. De funderar på att sälja, enligt Johannesson.


"Sanering behövs"

Lindomeborna Tore Börjesson och Eivor Wahlberg har ett av sina favoritgångstråk förbi fabriken. De tycker att det är dags att ta itu med nedskräpningen. Skrothögarna växer från år till år, berättar de.
- En viss sanering skulle behövas. Vi har inget emot att de har verksamhet här, men det skulle kunna se snyggare ut, säger Wahlberg.
Miljöförvaltningen kommer nu att fortsätta med sin granskning.