Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ingen lösning för Annica Holmquist

Fallet Annica Holmquist blev ett slagträ i debatten om sjukförsäkringen i valets slutspurt. Nu visar det sig att Försäkringskassan inte har någon lösning för henne, trots att det verkade så i fredags.

– Försäkringskassans specialister har granskat ärendet och kommit fram till att beslutet är korrekt, trots att Stig Orustfjord (Försäkringskassans överdirektör) i fredags sade att det fanns en lösning, säger dottern Emilie Holmquist till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fallet med kroniskt sjuka Annica Holmquist blev mycket omdiskuterat i valspurten. Hon lider av en ovanlig sjukdom och har fått flera läkarutlåtanden om att hon saknar arbetsförmåga. Trots detta utförsäkrades hon i slutet av juli och Försäkringskassan beslutade förra veckan att neka henne sjukersättning, alltså förtidspension.

Ska hålla sekretessen

I fredags antydde Försäkringskassans överdirektör att det kunde finnas alternativa lösningar för henne. Men på måndagen kontaktade Emilie Holmquist Försäkringskassan och fick veta att det enda alternativet i nuläget är att överklaga beslutet. Emilie Holmquist kan inte säga huruvida de kommer att begära en omprövning.

Försäkringskassan kommer inte att uttala sig mer om ärendet.

– Vi måste hålla samma sekretess när det gäller det här fallet som när det gäller andra fall. Det förtjänar Annica Holmquist, säger Svante Borg, försäkringsdirektör vid Försäkringskassan.

Kritik från Sahlin

I slutdebatten i fredags sade statsminister Fredrik Reinfeldt att det, utifrån vad Försäkringskassan hade sagt, verkade som att man redan på måndagen skulle kunna finna en lösning för Annica Holmquist. Det upprör Mona Sahlin.

– Det var uppenbarligen bara ett cyniskt spel för att slippa svara på det som debatten handlade om. Nu är det måndag och Annica är tillbaka i förtvivlan, som så många andra. Det här är en skandal, varken mer eller mindre, säger Mona Sahlin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.