Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ingen lön trots att Saab har pengar

-Vi kunde ha betalat lönerna och vi kan göra det, säger Saabs vd Victor Muller dagen efter tingsrättens nej till rekonstruktion.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det kan vara ett lagbrott, enligt kronofogden som frågat efter pengar för att försökt mäta ut pengar.

Saab Automobiles ägare Swedish Automobile ska på måndag lämna in sitt överklagande av Vänersborgs tingsrätts beslut om att neka företaget rekonstruktion. Det ska förbättras med nya uppgifter, enligt Saabs vd Victor Muller.

Enligt honom har Saab pengar till arbetarnas löner, men kan inte betala ut dem på grund av leverantörsskulderna - ingen fordringsägare får gå före någon annan.

När TT ber honom berätta var de pengarna är svarar han:

-Vi har dem i en stor låda under mitt skrivbord. -Nej, självklart är de på ett bankkonto.

TT: Så då kan kronofogden komma åt dem?

-Det beror på var de är. Det tänker jag inte berätta. Det är inte viktigt. Vi kunde ha betalat lönerna och vi kan göra det.

Utmätningarna mot Saab har pågått sedan mitten av augusti och kronofogden hade i onsdags bara mätt ut runt sju miljoner kronor, en bråkdel av kraven. Fogden kan inte mäta ut pengar som är på utländska konton.

I juni och juli betalade Saab lönerna, om än försenat, trots att man även då hade stora skulder till leverantörerna.

-Det var en väldigt annorlunda situation. Då hade vi absoluta garantier att vi skulle få fortsatt finansiering, baserade på de uppgörelser vi hade. Nu är det inte så. Om man inte vet säkert att man kan finansiera fortsatt drift och betala fordringsägarna får man inte betala en grupp och inte en annan, säger Victor Muller. -Lita på mig. Vi gör inget utan ordentlig juridisk rådgivning.

Enligt Kronofogden kan Victor Muller misstänkas ha gjort sig skyldig till ett brott mot upplysningsskyldigheten när han inte berättat om att Saab har pengar, rapporterar Ekot på Sveriges Radio.

-Absolut, jag har ställt den frågan tidigare och då har man inte haft de pengarna, säger Hans Ryberg, chef på verkställighetsavdelningen på Kronofogden i Uddevalla.

Saab har i kontakterna med Kronofogden uppmanats att redovisa alla tillgångar. Kronofogden ska under dagen be om klargöranden från Saab.

Marie Karlsson-Tuula, docent i civilrätt vid Handelshögskolan i Göteborg, anser att Saab resonerar korrekt. Nu när Kronofogden håller på med utmätningar kan inte Saab använda sina pengar till att enbart betala de anställda.

-Om Saab ska betala några fordringar så måste alla betalas. Alla borgenärer ska behandlas lika, säger hon.

IF Metall avvaktar till efter helgen med att begära Saab i konkurs. Även Sveriges Ingenjörer och Unionen sitter still i Saab-båten i varje fall fram till måndag.

Konkursexperten Rolf Åbjörnsson, som tidigare har dömt ut Saabs planer på en ny rekonstruktion, är också kritisk till att Victor Muller säger att bolaget har pengar men vägrar berätta var de finns.

-Det här är en internationell äventyrare. Vi har i Sverige, gudskelov, inte haft så många sådana här figurer i det etablerade näringslivet. I Holland finns inte en människa som tar i den här killen med tång, säger Åbjörnsson.

Han tycker inte att facken ska avvakta processen kring Saabs ansökan om rekonstruktion, utan omedelbart begära bolaget i konkurs.