Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ingen infektion hos döda fåglar

Drilon Hulaj bromsade in för ett möte när han körde hem från jobbet på tisdagskvällen. Då upptäckte han att gatan var täckt av döda fåglar. De hade inte dött av infektion, visar obduktionen.

- Jag tänkte direkt på alla döda fåglar som hittades i USA häromdagen, säger Drilon Hulaj, 23,

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På nyårsdagen upptäcktes tusentals döda fåglar i Beebe, Arkansas, i USA.

Drilon Hulaj var på väg hem från jobbet i när han upptäckte att gatan var översållad av döda, svarta fåglar.

- Det var säkert 100 fåglar på ett ganska litet område på gatan och trottoaren, kanske 15 gånger 15 meter.

Drilon Hulaj larmade polisen som ryckte ut och kunde konstatera att uppgifterna stämde, det låg minst 60 döda kajor på Wetterlinsvägen. Polisen informerade Tjänsteman i beredskap på Länsstyrelsen och jourhavande länsveterinär. Räddningstjänsten i Falköping spärrade av gatan.

På onsdagskvällen kom resultatet av den obduktion som gjorts på fem av fåglarna vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Den svarar på frågan hur fåglarna dog:

- Vi har konstaterat att fåglarna avlidit av kraftiga inre blödningar som uppstått genom yttre våld, säger statsepizootolog Marianne Elvander i ett pressmeddelande.

Det fanns inga tecken på infektioner eller bakomliggande sjukdomar.

- Ur smittskyddssynpunkt är det här ärendet därmed utrett eftersom det är klarlagt att ingen av de fåglar som obducerats visat tecken på varken infektion eller sjukdom, säger Marianne Elvander.

Däremot återstår frågan varför fåglarna dog.

I USA föll tusentals rödvingade trupialer ner från natthimlen vid midnatt på nyårsafton. Forskare tror att de kan ha stressats ihjäl av fyrverkerier.

Det finns obekräftade uppgifter om att någon använt fyrverkerier i det aktuella området på tisdagskvällen.

- Jag vill inte spekulera i orsaken, säger Robert ter Horst, chef för veterinärenheten på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Enligt ter Horst är den här typen av fågeldöd extremt ovanlig. Vid några tillfällen har ett stort antal måsar dött men inte samtidigt och inte på så små ytor.

Ornitologen Anders Wirdheim tror att kajorna i Falköping blivit störda av något och i panik flugit in i elledningar, stolpar eller något annat fast föremål.

- Den här kalla och snöiga vintern har varit oerhört tuff för fåglarna och många är i mycket dålig kondition. De är känsliga och mindre stresståliga än vanligt.

Många fåglar håller på att göra slut på fettreserverna och det medför att miljögifter som lagrats i fettet kommer ut i blodomloppet och kan skada eller döda fåglarna.

- Men då borde inte så många fåglar dö samtidigt på så liten yta, säger Wirdheim.

Kajor lever. övernattar och flyger liksom de rödvingade trupialerna i USA i stora flockar. Båda arterna drabbas hårt vid felnavigeringar, flyger en del av flocken i panik mot ett hus eller en stolpe är risken stor att många fåglar följer de första i döden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.