Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ingen döms för mord i Stora Höga

De två medlemmarna i Red & White Crew skulle ta tillbaka ett stulet automatgevär. Det slutade i ett mord och en dödlig vådaskjutning av en kamrat. Men ingen av de närvarande döms för dåden i Stora Höga, eftersom det är oklart vem som sköt.

Uddevalla tingsrätt förkunnade under tisdagsförmiddagen dom efter det kanske mest uppmärksammade våldsdådet i Västsverige under 2009.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det blev ett bakslag för åklagarsidan.

Det anses inte bevisat vem som avlossade de båda dödande skotten; därför kan ingen av de misstänkta fällas för mer än medhjälp till grov misshandel.

Enligt tingsrätten kan det inte heller uteslutas att en ännu icke identifierad person deltagit i den välplanerade attacken. Något som de två huvudåtalade hävdat under rättegången.

Detta är också en faktor som rätten övervägt i straffutmätningen.

Skulle återkräva en Kalasjnikov

Den 10 augusti åkte fyra personer med koppling till Red & White Crew, Hells Angels lokala underorganisation, upp till Stenungsundstrakten för att återkräva en Kalasjnikov.

Men något vapen återfanns aldrig och den utpekade tjuven och en av deras egna sköts ihjäl på kuppen.

Bakgrunden:

Den mördade 45-åringen, känd i den undre världen, hade snott AK 47:an av en 24-åring från Olofstorp – som i sin tur förvarande pjäsen åt av en Red & White-killarna.

Motiveringen han gav 24-åringen var:

- Småpojkar skall inte ha vapen.

Av förundersökningen framgår att flera av de åtalade för dådet någon eller några dagar tidigare hade närvarat vid ett möte på Hells Angels gård i Gunnilse tillsammans med en då ledande person i den kriminella MC-grupperingen.

De ska senare ha påstått sig ha fått fria händer att göra vad de behagade med den man som stulit vapnet.

Men vedergällningen spårade alltså ut totalt.

Kraftigt beväpnade, och iklädda skyddsvästar, gick tre av männen i det kriminella gänget till attack. De sköt rakt igenom dörren till det källarrum där 45-åringen – och en yngre kvinna – förskansat sig.

Mannen dog nästan direkt

Ett av de många skotten trängde rakt in i bröstet på mannen. Han dog nästan direkt.

Eldgivningen var så omfattande att kulorna studsade i trapphuset utanför gillestugan. En 29-åring, med koppling till gärningsmännen, blev av misstag träffad i ryggen. Också han avled.

Händelsen beskrev inledningsvis som ett dubbelmord, men när krutröken lagt sig stod det klart att det i ena fallet rört sig om ett grovt vållande.

Ingen av de närvarande har förnekat att det befann sig på platsen.

För tingsrätten har det handlat om vem som använde pistolen (som avlossade de dödande skotten) och vem som brukade hagelgeväret.

Och detta har alltså inte gått att klarlägga.

Fyra års fängelse för medhjälp till grov misshandel

De huvudmisstänkta, en 20-åring från Biskopsgården och en 23-åring från Angered, har inte direkt bidragit för att räta ut frågetecknen. De får fyra års fängelse vardera för medhjälp till grov misshandel.

Eftersom ingen heller kan pekas ut som skyldig till att ha vådaskjutit deras kamrat frias de även i den delen. Däremot konstaterar tingsrätten att det är klarlagt att mannen skjutits ihjäl av sina kamrater, inte av den mördade 45-åringen.

"Nu när skytten är okänd måste åtalet ogillas", skriver tingsrätten.

Den yngre av de dömda männen att under lång tid häktad för mordet vid panncentralen på Dimvädersgatan, i september 2008. Han friades efter hovrättsförhandlingen.

Även denna gång klarar han sig alltså undan ett mordåtal.

Ytterligare fyra misstänkta har ingått i utredningen, anklagade för medhjälp, skyddande av brottsling och vapenbrott.

En av dessa individer, en 30-åring från Hisingen, bedömdes initialt som anstiftare. Mannen är en av de mer tongivande inom RWC-gruppen och skulle om inget annat ha främjat mordet genom ett aktivt letande efter 45-åringen.

30-åringen fälls nu i stället i huvudsak för en dödskörning på motorcykel, där han drogpåverkad krockade med sin mc och en 16-årig flicka dog.

Den 24-åring som blev bestulen automatvapnet och som medverkat i polisens utredning får samma straff som de två huvudmännen: fyra års fängelse för medhjälp till grov misshandel, men också för grovt vapenbrott.

Två män, en 20-åring från Lövgärdet och en 22-åring från Gårdsten, som stod åtalade för att ha gömt undan vapnen och på annat sätt hjälpt de huvudåtalade frias också från misstankar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.