Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Inga bidrag till extremism

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Sverige plågas av en tilltagande beröringsångest inför allt som har med Gud och religion att göra. Det handlar om när traditionell skolavslutning i kyrkan görs till ett problem, men också om rädsla inför det främmande och okända – främst islam. Det finns ingen anledning att frukta islam. Däremot finns det anledning att se upp med extremism – islamistisk såväl som annan. Tolerans mot människor med annan tro än den egna får inte övergå i flathet inför extremism.

Gun Holmertz skriver på GP Debatt (18/6) att somaliska barn- och kulturföreningen Afrikas Horn döljer en islamistisk moské med ideal långt bortom förutsättningarna för kommunalt stöd. Detta bör kommunen granska. Har Holmertz rätt finns bättre integrationsprojekt att satsa pengarna på.

Sverige är generöst med bidrag till det civila samhället – från idrottsföreningar till kyrkor och samfund. Det är bra – inte minst för att stärka invandrares ställning i Sverige. Men bidragen ges på vissa mycket rimliga villkor. Verksamheter som får skattepengar skall verka för mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet mellan könen. Självklart skall den bidragsberättigade verksamheten inte vara fasad för något annat, icke bidragsberättigat.