Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Inga besked om Saabs finanser

Saab Automobile gjorde under första halvåret en förlust på cirka 1,8 miljarder kronor efter en försäljning på cirka 3,3 miljarder kronor. Det framgår av företagets halvårsrapport som presenterades på onsdagskvällen.

Helt väntat visar börsnoterade Swedish Automobile rejält röda siffror i den försenade halvårsrapporten. Det operativa resultatet visar en förlust på 1,8 miljarder kronor (201 miljoner euro). Försäljningen gav totalt närmare 3,3 miljarder kronor i intäkter (359 miljoner euro).

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Victor Muller, vd och ordförande för Swedish Automobile, skriver i halvårsrapporten att det inte kommer som någon överraskning för någon att första halvåret varit en otroligt tuff period för företaget. "Inget är värre än att löneutbetalningarna har försenats till alla lojala anställda och de förtjänar inget mindre än min ärliga ursäkt", skriver Muller.

Den senaste tidens utveckling inom Saab med produktionsstopp, olika finansiella livbojar, försenade och nu uteblivna löner är välkänd. Men Victor Muller andas, som vanligt, fortsatt optimism.

"Där finns glimtar av ljus i horisonten också", skriver han och nämner att man träffat uppgörelser med underleverantörer om hur skulderna ska lösas och leveranserna återupptas. Och arbetet med att säkra den kortsiktiga finansieringen för att återuppta produktionen fortsätter, enligt Victor Muller och målar upp en framtid med nya bilmodeller med kinesiska samarbetsparterna Pang Da och Youngman.

"Emellertid, vi känner att vi inte kan titta alltför långt in i framtiden just nu. För dagen fokuseras allt arbete, så mycket som möjligt, på att föra Saab tillbaka till lugnare vatten genom att stärka den finansiella positionen, nå uppgörelser med alla underleverantörer om betalning och leveransvillkor och att återuppta produktionen så snart som möjligt", skriver Victor Muller som under första halvåret sålde 12 871 Saab-bilar.

Något närmare besked eller garantier om nya pengar till löner ges inte i delårsrapporten. Beskedet är att alla möjligheter prövas för att säkra Saab Automobiles överlevnad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.