Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Gratis influensavaccin för riskgrupperna lönar sig i längden.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Influensavaccin kan bli gratis

Influensafallen ökar i rask takt. Men i VG-regionen vaccinerar sig bara varannan person i riskgrupperna. Nu överväger politikerna att ta bort avgiften.

I veckan diskuterade regionens hälso- och sjukvårdsutskott ett förslag att införa gratis influensavaccinering för personer som tillhör riskgrupperna. I Västra Götalandsregionen får de betala 100 kronor för att vaccinera sig.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De båda FP-ledamöterna Mariella Olsson och Kristina Grapenholm påpekar i en motion att 15 av 21 landsting redan har tagit bort avgiften. De hävdar vidare att avgiftsfri vaccinering för riskgrupperna uppvägs av lägre sjukhuskostnader.

Bland annat har en studie i Stockholms läns landsting visat att gratis lönar sig. Där noterades färre vårdtillfällen för den vaccinerade gruppen vilket gav en besparing på cirka 75 miljoner kronor.

Socialstyrelsen rekommenderar vaccination mot influensa för alla personer som löper ökad risk för att sjukdomen kan bli allvarlig. Rådet gäller samtliga ålderspensionärer samt gravida och personer med vissa kroniska sjukdomar.

Och statsepidemiolog Annika Linde vid Smittskyddsinstitutet understryker vikten av att vaccinera sig:

- Vaccination kan göra skillnad mellan liv och död, säger hon till TT.

Men i VG-regionen avstår trots detta många från att skaffa sig influensaskydd. Under senaste säsongen vaccinerade sig bara varannan ålderspensionär. Bland övriga riskgrupper var vaccinationsgraden ännu lägre.

Och politikernas beslut om att ta bort avgiften dröjer. Frågan avgjordes inte slutgiltigt i veckan utan återremitterades till regionens program- och prioriteringsråd, PPR.

- Vi måste bestämma oss snart för att hinna införa avgiftsfri influensavaccinering för riskgrupperna till hösten, inför nästa influensasäsong, säger Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.