Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vi är övertygade om att ett sprutbytesprogram i Göteborg skulle förhindra att en redan utsatt grupp drabbas av allvarliga sjukdomar, skriver debattören.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Inför sprutbyte – av humanitära skäl

Både svenska och internationella erfarenheter visar att sprututbytesprogram är en effektiv metod för att minska smittspridningen av hiv och hepatit. Hiv-epidemier kan snabbt ta fart och för oss är det viktigt att sätta in tidiga åtgärder innan det är för sent, skriver Helene Odenjung (FP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För drygt ett år sedan fattade en majoritet i kommunstyrelsen beslutet att säga nej till den förfrågan vi fått från Västra Götalandsregionen om ett införande av ett sprututbytesprogram för intravenösa narkotikamissbrukare i Göteborg. Samma år smittades två personer av hiv genom orena sprutor. Folkpartiet liberalerna och Miljöpartiet var ensamma om att vilja starta ett program i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

SVT:s Västnytt har tagit del av statistik från Smittskyddsenheten i Västra Götaland som visar att 28 personer smittats av hiv via injektioner de senaste tio åren. 2009 anmäldes ett fall och förra året anmäldes två fall av hiv-smitta i Göteborg, där orena sprutor var den troliga smittvägen. Det var siffror som inte redovisades i beslutsunderlaget när kommunstyrelsen fattade sitt beslut.

Folkpartiet liberalerna har längre drivit frågan om att inrätta ett sprututbytesprogram i Göteborg.

Föreskrifterna ställer hårda krav på att utbytet av sprutor endast är tillåtet som en del av en bredare verksamhet som ska innehålla hälsorådgivning av läkare, samtal, information om överförbara infektioner, tester och vaccinationer. Lagstiftningen ställer också som krav på att ett införande ska göras i samverkan med berörd kommun och i vår region är Göteborg den kommun som i första hand är aktuell.

Både svenska och internationella erfarenheter visar att utbytesprogram har positiva effekter. Tunga institutioner som Världshälsoorganisationen, Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet, Folkhälsoinstitutet med flera rekommenderar sprututbytesprogram som en effektiv metod för att minska smittspridningen av hiv och hepatit.

Viktigt med tidiga åtgärder

För oss är det viktigt att sätta in tidiga åtgärder innan det är för sent. Det visar också erfarenheter från den hiv-epidemi som drabbade sprutnarkomaner i Stockholm i slutet av 2006. På bara några månader hade andelen med hiv ökat med nära 1 200 procent, då var det för sent att arbeta förebyggande.

I mitten av december förra året insjuknade flera missbrukare i hepatit B. Alla drabbade hade anknytning till det intravenösa missbruket i Göteborg, antingen som missbrukare eller som anhörig. Händelserna visar hur fort en smitta kan spridas och på behovet av rena sprutor i Göteborg.

Vi är övertygade om att ett program i Göteborg skulle förhindra att en redan utsatt grupp dessutom drabbas av allvarliga sjukdomar. Samtidigt innebär ett program en stor besparing för samhällsekonomin. Men framför allt kan det förhindra ett lidande hos de som riskerar att smittas och det är svårt att värdera ekonomiskt.

Ompröva frågan

För oss har ett sprututbytesprogram inte något att göra med narkotikapolitik utan ska ses som en hälsopolitisk åtgärd för att minska smittspridning. I en interpellation till fullmäktige lyfter vi nu frågan om det finns anledning att ompröva frågan om att införa ett sprututbytesprogram i Göteborg. Inte minst mot bakgrund av att nya fakta och information har kommit fram.

Vi ställer oss frågan hur många som ska behöva drabbas och smittas genom orena sprutor, innan det blir någon förändring. Missbrukare är ofta personer som inte hörs och som har allra minst frihet. För oss liberaler är det en självklarhet att alla göteborgare garanteras en värdighet och trygghet i att när behovet finns, så finns också stödet där. Tänk om nu av humanitära skäl.

Helene Odenjung (FP)

kommunalråd och gruppledare