Inför ungdomsavtal även i Göteborg

ANNONS
|

Under decennier har Sverige haft högre ungdomsarbetslöshet än flera jämförbara länder i Europa. Arbetsförmedlingens statistik från januari 2012 visar att det fanns 4 467 ungdomar i Göteborg som är öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd.

Att arbetslösheten är något högre för unga än äldre är naturligt. Unga går mellan studier och olika anställningar oftare än vad äldre personer gör. Men att ungdomsarbetslösheten fortsätter att bita sig fast är oroande.

Det finns flera orsaker till att det är svårare för ungdomar att sig in på arbetsmarknaden som höga ingångslöner och sammanpressade lönestrukturer.

Folkpartiet har i en motion till kommunfullmäktige lagt förslag om att se över möjligheten att inför särskilda ungdomsavtal i Göteborg, där lönen ska vara minst 75 procent av lägstalönerna i avtalen. Det blir en låg lön för den unga personen, men avtalet ska vara tidsbegränsat och innebär att unga personer som i dag är arbetslösa får in en fot på arbetsmarknaden.

ANNONS

Vi menar att det är bättre att en 19-åring får jobb, med något lägre lön, än att 19-åringar ska behöva gå arbetslösa med socialbidrag. Göteborgs stad är den största arbetsgivaren i kommunen och vi menar att det är rimligt att staden gör allt för att ge ungdomar ett riktigt jobb och fäste på arbetsmarknaden. Det offentliga behöver ta sitt ansvar genom att skapa riktiga jobb – i stället för dyra projekt.

IF Metall och Skogs- och lantarbetsgivarförbundet har redan slutit särskilda ungdomsavtal med arbetsgivarna. Avtalen ger unga lägre lön i början samtidigt som de garanteras utbildning och handledning. Unga måste få känna sig behövda och samhället behöver deras kompetens. Det är dags att införa ungdomsavtal i Göteborg.

Helene Odenjung (FP)

vice partiordförande och kommunalråd

Ann Catrine Fogelgren (FP)

biträdande kommunalråd och ledamot i Personal- och arbetsmarknadsutskottet

Adam Cwejman

ordförande Liberala ungdomsförbundet

ANNONS