Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Indisk it-jätte startar upp i Göteborg

Ett storkontrakt med Volvo PV gjorde att indiska Tech Mahindra nu satsar i Göteborg. Samtidigt har man stora planer för en expansion i Sverige.

På tisdagen öppnade it-jätten sitt kontor i Torslanda, vägg i vägg med Volvo. Såväl indiska ambassadören, Europachefen, vice ordförande och kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén var på plats. Anledningen till etableringen är att företaget för ett drygt år sen säkrade ett kontrakt med Volvo PV som innebär att man levererar support av it-infrastruktur och service globalt. Placeringen av kontoret var av stor betydelse enligt Vineet Nayyar, vice ordförande för Tech Mahindra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är viktigt att man kan tala med varandra dagligen. Personlig kontakt är betydelsefullt, speciellt i vår bransch där nyanser är viktiga, säger han.

Företaget har haft verksamhet i Göteborg i tio års tid men i och med Volvokontraktet har man ökat upp sin närvaro markant. I dag arbetar 150 personer, varav ett 20-tal svenskar i Göteborg enligt Vikram Nair, Europachef för Tech Mahindra.

- Vi vill ha många lokala personer och det handlar inte om att vi tar jobb till Indien. Antalet svenskar här ökar och vi rekryterar aktivt universitetsstudenter, säger han

Det är något som Erik Behm, ansvarig för it-investeringar på Business Region Göteborg, uppskattar.

- Det är positivt att ett av världens ledande it-företag expanderar här, våra storföretag behöver bra leverantörer. Och bra att det inte bara är en flytt av jobb till Indien utan att de vill satsa på Göteborg och anställa unga personer som är utbildade här, säger han.

Öppnandet av kontoret i Torslanda är enligt Tech Mahindra det första större steget in på den svenska marknaden, där man har expansionsplaner.

- Inom ett år vill jag dubbla antalet anställda här, säger Vikram Nair.

Tech Mahindra riktar i Sverige in sig på företag inom telekom, tillverkningsindustrin, bilindustrin, bank och handel. En av företagets tillväxtstrategier är att köpa upp andra företag. Något som kan bli aktuellt även i Sverige.

- Svensk teknologi är mycket utvecklad jämfört med övriga Europa. Men outsourcingen är mycket lägre, där kan vi spela betydande roll, säger Vikram Nair, Europachef för Tech Mahindra.

Läs också: It-jätten slår upp portarna i Göteborg

FAKTA: Tech Mahindra

Indiskt it-konsultföretag

Omsätter 4,5 miljarder dollar

Fler än 100 000 anställda i världen med över 60 nationaliteter

Är en del av Mahindra Group, som omsätter 16,5 miljarder dollar, med 180 000 anställda i över 100 länder.

I Västsverige kanske mest känt för det stora fordonsföretaget Mahindra & Mahindra, som tidigare var spekulant på Saab Automobile.

Tech Mahindra har även kopplats samman med ett eventuellt köp av delar av Volvo it.

Startade i Göteborg för tio år sen och hade då kontrakt värda 400 000 dollar, nu är den siffran uppe i 20 miljoner dollar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.