Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jonna Ulin, ny chef på Mölndals museum, tog tillfället i akt. Hon gjorde brottsplatsen till en utställning. I dag öppnar Mölndals museum portarna för Brottsplats game over.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Inbrott gav ny utställning

Datautställningen slogs sönder i lördags. Så i dag öppnar Mölndals museum "Brottsplats game over".
På golvet ligger krossat glas från det som en gång var ett skyltfönster för Mölndals museum. Montrar är välta, datorer stulna och kvar finns en brottsplats. En brottsplats som polisen redan lämnat.
- Jag väcktes i lördags morse och fick reda på att någon gjort inbrott. Jag blev rejält förbannad, men sen tänkte jag om man kanske kunde vända på det här, säger Jonna Ulin, pinfärsk på jobbet som museichef.
Så vad göra? Jo, en helt ny utställning.
Medarbetarna köpte idén direkt. Namn: Brottsplats game over.
- Vi är ett öppet samtidsmuseum och vi vill inte stänga in oss utan öppna upp för våra besökare. Men vi kommer inte att föra debatt utan det här blir ett fönster som kommer väcka tankar hos besökaren, fortsätter Jonna Ulin.
Satsningen med en dataspelsutställning lockade 38 000 besökare, den mest lyckade satsningen i museets 20-åriga historia. Men i lördags tog den slut. Där det en gång stod hårddiskar, dataskärmar och spelkonsoller är det i dag tomt. Avspärrningarna är kvar, likaså allt glaskross. För att inte tala om blodspåren på den datorn som aldrig hann bli stulen.
Men det här blir också starten för det nya. En två veckor lång autentisk utställning innan det ordinarie programmet tar vid.
Museipersonalen kommer att visa upp hur inbrottet gick till, samt informera om spårhistorik som DNA och fingeravtryck.
- Det gäller att fånga situationen och det är viktigt att vi gör något av den. Det är så sällan som man får ta del av förstörelse, det är alltid någon som brukar se till att det blir rent, säger Jonna Ulin.
Fast så blir det inte på Mölndals museum. Under den tid som är kvar för utställningen kan museet mycket väl nå storpublik. Inte minst med tanke på att perioden avslutas med publiksuccén Kulturnatt i Kvarnbyn dit flera tusen personer förväntas komma.
Under året som gått har många unga återkommit till lokalerna vid Mölndals kråka och i flera fall har den fungerat näst intill som en ungdomsgård för spelsugna.
- Jag tror att många av dem kommer att titta in för att se vad som hänt med deras utställning. Förhoppningsvis leder till det många frågor, säger Jonna Ulin.
Polisen har i nuläget inga misstankar om vem eller vilka som ligger bakom inbrottet, men man avvaktar resultaten av den DNA-undersökning som gjordes på de funna blodspåren.