Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nobelpriset i fysiologi eller medicin tilldelas James P Allison, USA, och Tasuku Honjo, Japan, för deras framsteg i behandling av cancer som presenterades vid Karolinska institutet på måndagen. Foto: AP

Immunterapi gav Nobelpris

En helt ny typ av cancerbehandling belönas med årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. För vissa patienter, med en väldigt svårartad cancer, har den nya terapin inneburit att de lever betydligt längre än vad de annars skulle ha gjort.

I augusti 2015 meddelade USA:s tidigare president, den då 90-årige Jimmy Carter, att hans elakartade hudcancer hade spridit sig till levern och till hjärnan.

Det är i Guds händer nu och jag är beredd på vad som komma skall, sade han vemodigt, men utan bitterhet.

Men Carter hade tur. I samma veva fick han testa pembrolizumab, en antikropp som ingår i en helt ny form av cancerbehandling. Bara tre månader senare undersöktes han på nytt och av cancern syntes inte ett spår. Den var, konstaterade förvånade läkare, helt borta.

Drygt tre år senare lever Jimmy Carter fortfarande och i vad som såg ut att vara en tanke, på hans 94:e födelsedag den 1 oktober, tillkännagavs att upphovsmännen bakom den revolutionerande behandlingen tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

De som prisas är japanen Tasuku Honjo och amerikanen James P Allison. För den senare blev TT först med att berätta den goda nyheten. Inte ens Nobelkommittén hann före:

Tack, tack, wow, sade han när TT nådde honom på telefon halv sex på morgonen lokal tid.

När förstod du att ni hade nått ett stort genombrott i er forskning?

När vi, när vi... Förlåt, jag kan inte tänka klart. Det var under försöken, när vi såg att de gav effekt.

Allison delar priset med japanen Tasuku Honjo.

Jag vill fortsätta min forskning så att den här immunbehandlingen kommer att rädda fler cancerpatienter än någonsin, säger den 76-årige Honjo till journalister i Kyoto, enligt nyhetsbyrån AFP.

De båda forskarna får priset ”för upptäckten av cancerbehandling genom hämmande av immunförsvarets bromsmekanismer”.

De får det för sina upptäckter som har lett till att en helt ny princip för cancerbehandling har kunnat utvecklas, säger Thomas Perlmann, professor och ständig sekreterare i Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet.

Tidigare, berättar han, har vi ”bara” haft tre typer av behandlingar: kirurgi, strålning och cellgifter, som alla riktas mot cancercellerna själva. Nu finns även så kallad immunterapi.

- Det som är unikt med denna behandling är att den riktar sig mot immunsystemet och får det att bli överaktivt, genom att den blockerar ”bromsarna” i immunsystemet. När det blir överaktivt får det förmåga att attackera cancercellerna, säger Thomas Perlmann.

De olika medicinerna har hittills visat sig mest effektiva för elakartad hudcancer, malignt melanom, och vissa typer av lungcancer respektive leukemi. Det finns också individuella skillnader. Vissa patienter, som Jimmy Carter, svarar väldigt bra på behandlingen, medan andra inte gör det.

Varför det är så vet man inte riktigt, men om några år kommer vi säkert veta vilka patienter som har störst chans att svara på den här behandlingen, säger Thomas Perlmann.