Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

IMF höjer prognosen inför Davos

Den ekonomiska återhämtningen är starkare än väntat, enligt IMF som höjer sin globala tillväxtprognos något inför Världsekonomiskt forum i Davos. Men låg inflation och ny oro hotar.

Internationella valutafonden räknar nu med en global tillväxt på 3,7 procent i år och 3,9 procent 2015. För 2013 beräknas tillväxten ha landat på 3,0 procent.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Prognosen för 2014 har därmed höjts med 0,1 procentenheter jämfört med IMF:s senast föregående prognos från oktober i fjol. Prognosen för 2015 är oförändrad.

Det är i första hand Japan, USA och Storbritannien som bidrar oväntat positivt, enligt IMF:s ekonomer. Bättre än väntat går även Spanien, ett av de krisländer i eurozonen som är på väg ur en recession präglad av rekordhög arbetslöshet och en banksektor med stora problem.

IMF noterar att riskpremierna för krisdrabbade ekonomier i eurozonen har fallit och för hela eurozonen justerar IMF upp tillväxtprognosen för i år och nästa år med 0,1 procentenheter per år. Det väntas nu en tillväxt i eurozonen på 1 procent i år och 1,4 procent 2015.

För Tyskland höjer IMF tillväxtprognosen för i år med 0,2 procentenheter till 1,6 procent och för 2015 med 0,1 procentenheter till 1,4 procent.

IMF varnar samtidigt för att inflationstrycket i eurozonen kan bli så lågt att det skapar problem med ökade skuldkvoter och stigande realräntor. Och skulle det komma någon ny finansiell chock kan problemet snabbt förvärras och övergå i deflation, en ihållande ond spiral av allmänna prisfall, vilket bromsar konsumtion och förvärrar skuldproblem bland hushåll och företag.

IMF sänker tillväxtprognosen för världshandeln under 2014 med 0,5 procentenheter till 4,5 procent. Världshandeln väntas få lite mer fart 2015, då den beräknas växa med 5,2 procent. Även detta är dock en sänkning med 0,3 procentenheter jämfört med IMF:s oktoberprognos.

Bland tillväxtländerna är det flera som får sänkta prognoser och IMF:s ekonomer varnar för att vissa ekonomier kan få problem när svag inhemsk efterfrågan kombineras med de negativa kapitalflöden som befaras när USA:s centralbank fortsätter dra ned på sina stimulansåtgärder. "Resultatet kan bli kraftigare utflöden av kapital och justeringar i växelkurser", skriver IMF.

IMF:s råd är att de tillväxtekonomier med underskott i bytesbalansen som drabbas av detta tar hjälp av att låta sina valutor sjunka i värde.

Ryssland är det enskilda land vars prognos justeras ned mest. Enligt IMF:s ekonomer ser den ryska tillväxten nu ut att stanna på 2,0 procent i år och 2,5 procent 2015, vilket innebär en prognossänkning på 1 procentenhet för vardera år jämfört med beräkningarna från oktober.

För Kina höjer IMF tillväxtprognosen för 2014 med 0,3 procentenheter till 7,5 procent och för 2015 med 0,2 procentenheter till 7,3 procent.