Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Illegal jakt på vargar ökar

Den illegala jakten på varg och andra stora rovdjur har ökat under 2010, trots att licensjakt på varg infördes i vintras. Men Jägareförbundet tror att tjuvjakten kommer att minska på några års sikt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under första halvåret 2010 anmäldes 37 fall av illegal jakt på rovdjur till polisen, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå).

En förfrågan som TT riktat till de olika polisdistrikten visar att 13 av fallen gällde vargar. Dalarna och Värmland toppar listan med 4 fall vardera. Därefter följer Gävleborg (2 fall), Örebro (2) och Norrbotten (1).

Det är den högsta halvårssiffran sedan den här typen av statistik började sammanställas och att ökningen inträffar just i år är överraskande. Många antog att tjuvjakten skulle minska när det i januari blev möjligt att skjuta varg helt lagligt, då licensjakten infördes.

Enligt miljöminister Andreas Carlgren (C) infördes licensjakten definitivt inte i tron att tjuvjakten skulle minska automatiskt.

-Det har hörts i debatten. Själv har jag aldrig trott på det. Men det är en trovärdighetsfråga för jägarna. Nu är det upp till bevis, säger han.

På lördagen fick jägare i Värmland besök av statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg för att prata om frågorna kring rovdjuren.

Lennart Johannesson, ordförande för Jägareförbundet i Värmland, ett av Sveriges vargtätaste landskap, tror att den illegala jakten kommer att minska när det nu finns legal jakt och skyddsjakt på varg.

-Den vanmakt som präglat bygderna tidigare tror jag kommer att minska när vi får en reglerad vargstam. Med de nya reglerna så kommer de vargar som ställer till problem för folk att bli färre och i samband med det kommer toleransen för varg att öka, säger han till TT.

Han räknar dock med att det kommer att ta ett antal år innan effekterna syns. Och han poängterar att Jägareförbundet är starka motståndare till den illegala jakten.

-Det är en kriminell handling, säger han.