Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

IFK på väg att ersätta Alvbåge

IFK Göteborg agerar efter skadan på John Alvbåge. 30-årige målvakten Ludwig Bergström tränar med laget i dag söndag och kan bli backup till Marcus Sandberg.

John Alvbåge bröt armen mot Kalmar förra helgen, blir borta i minst sex veckor och kommer därmed inte att spela mer före VM-uppehållet i juni. Marcus Sandberg ersätter som förstemålvakt och gjorde sin comeback på Gamla Ullevi i fredags, i en match där han höll nollan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Blåvitt väljer ändå att agera efter Alvbåges skada. Ludwig Bergström tränar med IFK i dag söndag eftermiddag och spelar U21-matchen mot Mjällby i morgon, sedan tar klubben ett beslut på tisdag.

– Vi satsar fullt ut på Marcus (Sandberg), det har vi sagt från början. Det ska vara en backup till honom i så fall. Vi har resonerat fram och tillbaka och både jag och Micke (Stahre) känner väl att det är kanske inte helt schysst att lägga en så stor börda på Sulejmens (Sarajlic) axlar, om Marcus skulle bli skadad eller frilägesutvisad, säger Mats Gren.

Ludwig Bergström var reservmålvakt i Örebro i fjol och har under de senaste tio åren erfarenhet av spel i Superettan med Västerås och Enköping, och spel i finska ligan med Mariehamn. 30-åringen har under våren hållit igång med sin gamla klubb, Västerås.

Eftersom transferfönstret är stängt är möjligheterna att ta in en ersättare till John Alvbåge begränsade. Förbundet har ett antal regler för att en klubb ska få dispens och kunna göra en värvning. Förutom att spelaren måste vara kontraktslös måste han ha varit jobbsökande under det senaste fönstret – det går alltså inte att plocka in en målvakt som slutade spela fotboll i höstas.

– Vi har hållit oss i Sverige nu, även om vi tittat runt lite också, om vi inte hade hittat någon i Sverige. Om man då ser till de som har erfarenhet av spel i Superettan eller högre så var det tre stycken (målvakter) kvar i hela Sverige som kunde bli aktuella, säger Mats Gren.

Mikael Stahre beskriver Bergström som en stor målvakt, som har tillräcklig erfarenhet för att fungera som backup i IFK Göteborg.

– Först och främst måste han förstås vara tillräckligt bra för att vara aktuell. Han har ändå erfarenhet av spel i Superettan och i finska ligan, det är ingen ung kille utan en seniorspelare. Vi har ändå x antal matcher fram till uppehållet och även om vi känner oss trygga med Marcus och Sulejmen så känner vi att vi kan behöva en total backup, säger IFK-tränaren.

IFK:s sportchef räknar med att man får dispens för att ta in Ludwig Bergström, om klubben bestämmer sig för att göra det.

– Ja, det ska inte vara något problem enligt de uppgifter jag fått från förbundet nu, säger Mats Gren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.