Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

IFK-fans kastade stolar

En åttaårig kille var nära att träffas av en nedkastad stol inför mötet mellan AIK och IFK Göteborg i måndags. – Det här är synnerligen farligt på en rent mänsklig nivå, säger Blåvitts klubbdirektör Martin Kurzwelly.

Det var under uppvärmningen inför AIK–IFK Göteborg på Friends Arena som ett antal supportrar på sektionen där IFK Göteborgs klack var placerad började hoppa och slita sönder stolar på läktaren. Plötsligt kastade två personer ner stolar mot sektionen två etage under, där många barnfamiljer var placerade. En åttaårig kille träffades så när av en stol i huvudet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det var tiotalet stolar som bröts loss och ett par kastades ner på läktaren under och kunde ha träffat någon. Vi har filmat de två personerna som kastade stolarna och kommer att ta in dem, säger IFK:s klubbdirektör Martin Kurzwelly.

Matchen skulle bli en kärleksförklaring över klubbgränserna efter AIK-målvakten Ivan Turinas tragiska bortgång – men hade alltså kunnat få helt andra konsekvenser.

– Det skulle vara ett värdigt hedrande till en väldigt uppskattad kollega och människa hos både AIK och oss. Och så är det någon som inte förstår det – jag har ingen som helst förståelse för det. Då har man inte där att göra, säger Martin Kurzwelly.

Polisen har filmen med bilderna på de två personer som kastar stolar och när förundersökningen är klar och IFK Göteborg får namnen på dem kommer de att agera.

– Självklart kan det röra sig om tillträdesförbud. Sedan kan det få andra ekonomiska konsekvenser för skadegörelsen. Men det viktiga här är att förstå att man kan inte bete sig så här, säger klubbdirektören och fortsätter:

– När vi har möjlighet att markera mot enskilda individer så gör vi det. Då tar vi i med krafttag. Men det jag vill lyfta fram är att nästan hela supporterskaran har uppträtt fantastiskt, så det är enstaka individer som bär sig eländigt åt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.