Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Programledaren Peter Jihde och jurytrojkan Andreas Carlsson, Laila Bagge Wahlgren och Anders Bagge är redo för Idol 2010.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Idol har fått storhetsvansinne

Idol är tillbaka. Den här gången med högre medelålder, kö-rekord och en extra stor arenaturné i höst.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Jag kan stolt konstatera att vi har fått storhetsvansinne, säger programledaren Peter Jihde.

Artistfabriken och tillika drömslaktaren Idol är tillbaka. För sjunde säsongen i ordningen ska Sveriges nya stjärna hittas, och tillbaka i jurystolarna är Andreas Carlsson, Laila Bagge Wahlgren och Anders Bagge.

På tisdagen sänds det första avsnittet i TV 4.

Mycket rock

Bland de 13 000 sökande är det många som har satsat på rock i år, även om musikstilarna varierar och den mest populära audition-låten fortfarande är Jason Mraz dänga I'm yours. Förklaringen till rockboomen stavas delvis förra årets vinnare Erik Grönwall, men också den rockintresserade juryn.

-Tidigare har det varit svårt att få in rocken, men nu har Idol blivit mer accepterat i rockvärlden. säger Anders Bagge.

Om rock är en trend är de äldre sökande det också. Den första att få en guldbiljett av juryn är en 47-åring med Idol-drömmar.

-Vi har den högsta medelåldern någonsin i årets Idol, säger Peter Jihde.

Skruvad jury

Och juryn då? Kommer den att vara extra elak, extra taggad eller extra kul? Framförallt något mera skruvade i sina roller, enligt Anders Bagge.

-Vi har satt oss in i våra olika roller i år. Vi har aldrig haft som självändamål att vara elaka, framförallt är jag ju inte känd för att vara hård. Men ibland kan det verka så när TV4 klipper in en hård kommentar som kommer efter 13 timmars arbete eller när vi har blivit bemötta med trista attityder som tv-tittarna inte får se.

Fler städer

Nytt för i år är att Idol ger sig ut på en ännu större arenaturné när finalen närmar sig. Utöver Stockholm, Göteborg och Malmö får även Karlstad och Luleå varsin direktsänd fredagsfinal. Dessutom ger sig även Laila Bagge Wahlgren och Andreas Carlsson ut på egna auditionturnéer för att hitta talanger, precis som Anders Bagge gjorde förra året då han bland annat hittade Tove Styrke, som slutade trea.