Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

IDF jämför sig med James Bond

Israelisk armé IDF och Hamas uppdaterar om sina militära aktioner och smutskastar varandra på Twitter.

14 november twittrade IDFSpokesperson, den israeliska arméns officiella twitterkonto, ut en bild på Hamasledaren Ahmed Jabari märkt med ordet "eliminerad". I Gaza såg man det som en krigsförklaring.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sedan dess har antalet personer som följer IDF:s uppdateringar växt från runt 60 000 till 150 000. Uppdateringarna kommer på flera olika språk och twitteranvändaren har även annonserat att IDF nu har facebookgrupper på franska och spanska.

IDF:s motpart på Twitter är användaren AlqassamBrigades, den militära grenen av Hamas, som har något över 20 000 följare.

Båda sidorna rapporterar om sina militära aktioner i realtid och visar både bilder och videoklipp. IDFSpokesperson skryter även över sin avancerade teknologi med statusrader som: "James Bond har en del fina prylar men de är inget mot våra".

I onsdags varnade IDFSpokesperson Hamas agenter att visa sig ovan mark. Då svarade AlqassamBrigades: "Våra välsignade händer kommer nå era ledare och soldater var än ni befinner er."

Flera andra twitteranvändare hakade på i konversationen och visade sitt stöd för den ena eller den andra parten. En användare skrev: "Twitter är inget bra verktyg för diplomati, sluta döda varandra."

Enligt sin policy har Twitter rätt att blockera uppdateringar som innehåller hot om våld men har ännu inte agerat mot någon av parterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.