Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Pelle Collins, Ica Kvantum Munkebäck och Åsa Vilu från Stadsmissionen, när checken på 500 000 kr levererades under 2020. 

Ica-handlaren i Munkebäck som skänker hundratusentals till Göteborgs Stadsmission – varje år

Pelle Collins, som driver Ica Kvantum Munkebäck, skänkte förra året en bra bit över en halv miljon kronor till välgörenhetsorganisationen Göteborgs Stadsmission. ”För mig handlar det om att kunna vara med och bidra till ett bättre samhälle”.

2020 är året som starkt förknippas med coronapandemin. Ett år där vissa inte kunde resa dit de ville och andra blev tvingade att jobba hemifrån. Men för många blev det mycket värre än så. Arbetslösheten ökade och fler människor hamnade i social utsatthet. Något som inte minst märktes på Göteborgs Stadsmission som haft ett mer hektiskt år än vanligt, enligt Jennie Elheim, insamlingschef på Göteborgs Stadsmission. 

– Nu, kanske mer än vanligt, är det helt avgörande för vår verksamhet att vi får stöd av det lokala näringslivet så att vi kan göra skillnad i samhället. 

Ett av företagen som gav förra året var Ica Kvantum Munkebäck, som totalt donerade runt 700 000 kronor till Göteborgs Stadsmission. Och i centrum för gåvorna står Pelle Collins, Ica-handlare.

– I alla mina år jag har drivit butiker har jag arbetat för att kunna ge tillbaks till samhället. Det ligger ju lite i vårt DNA som Ica-handlare att hjälpa det lokala runt omkring oss. Och jag har valt att lägga stort fokus på just Göteborgs Stadsmission. Med dem kan jag känna mig trygg att det är en organisation som har de verktyg som behövs för att kunna hitta dem som behöver hjälp mest.

Företag som ger förbättrar hela staden

Pelle ser inte enbart givandet som ett samhällsbyggande inslag i vardagen, utan även utan ett sätt att skapa en mer attraktiv arbetsplats och en butik som kan locka kunder.

– De företag som faktiskt engagerar sig tjänar så otroligt på det i längden. Inte bara att det känns bra i hjärtat att hjälpa till. Jag ser ju även hur mina 192 fantastiska medansvariga uppskattar att arbeta här när de vet att vi har en arbetsplats som bryr sig – och visar det, menar Pelle och fortsätter:

– Vi ger genom direkta donationer, men också genom att kunderna i butiken kan donera sin pant, eller när vi har andra aktiviteter som direkt hjälper Göteborgs Stadsmission. Till exempel när vi delar ut matkassar. Men någonstans vet jag att pengarna jag ger, det är dem Göteborgs Stadsmission kan göra bäst saker med. 

Att företag som bidrar tjänar på det i längden håller Jennie Elheim med om. Och för Göteborgs Stadsmission handlar det framförallt om att företagsgåvorna kan skapa en mer långsiktig förändring. Barn som får läxhjälp, familjestärkande aktiviteter eller arbete med att få människor ur fattigdom och ge dem bättre förutsättningar i livet är alla arbeten som tar tid. Och kostar pengar.

– Den verksamhet som vi på Göteborg Stadsmissions driver stöttar människor i hemlöshet att få det stöd och den hjälp längs vägen som behövs. Akut kan vi jobba med att erbjuda stöttning med kläder, hjälp med mat eller en plats att vila och värma sig på. Men även hjälp genom vägledning och stöttning i snåriga myndighetskontakter och ekonomiska situationer, avslutar Jennie.