Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ica gör sista stora apoteksköpet

5,7 miljarder kronor blev notan för Icas köp av Apotek Hjärtat, Sveriges största privatägda apotekskedja. Ica-Gruppen blir den näst största aktören på apoteksmarknaden - och nu är det färdigkonsoliderat, enligt bedömare.
-Det är en affär som skapar stora utvecklingsmöjligheter i en bransch som vi ser som både intressant och viktig framåt, säger vd Per Strömberg till TT.

Ica ser möjligheter till samordningsvinster, framför allt inom inköp och logistik, eftersom bolaget redan äger Cura och kan samordna transporter och inköp med ICA-butikerna. Apoteksnätverken överlappar varandra och vad gäller personalen ute på apoteken väntas inga stora förändringar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Men vi har två huvudkontor i dag och över tid kommer det att bli ett huvudkontor. Det är ett arbete vi ska göra de närmaste två månaderna, att titta på hur vi bäst för ihop de här två organisationerna, säger Strömberg.

Totalt räknar Ica med kostnadssynergier motsvarande 100 miljoner kronor 2016 och 150 miljoner 2019.

Apotek Hjärtat består av drygt 300 apotek och har växt sedan avregleringen 2009, då riskkapitalbolaget Altor köpte ett kluster med 208 apotek. Enligt Fredrik Strömholm, partner på Altor Equity Partners och medlem i styrelsen i Apoteket Hjärtat, värderas Apotek Hjärtat till 5,7 miljarder kronor.

I juni meddelade Altor att man förberedde en börsnotering, och så sent som i fredags fick man godkänt från Nasdaq OMX bolagskommitté.

Altor hamnade i strålkastarljuset i förra veckan när det danska oljerederiet OW Bunker ansökte om konkurs. Altor köpte bolaget 2007 och satte det på Köpenhamnsbörsen så sent som i mars, men kvarstod som ägare till 35 procent.

Apotek Hjärtat och Cura omsätter tillsammans drygt 11 miljarder kronor. Tillsammans får de en marknadsandel på 30 procent.

Köpet var den sista stora konsolideringen i branschen, bedömer Johan Wallér, vd på branschorganisationen Sveriges Apoteksförening.

-Det var självklart att Altor skulle sälja. Det hade man aviserat från början. Nu har vi fem stora långsiktiga aktörer och fortfarande 150 entreprenörsdrivna apotek, säger han.

Jättarna är utöver Apotek Hjärtat och Cura, som nu får en ägare, statliga Apoteket AB, Kronans droghandel som ägs av finska läkemedelsdistributören Oriola-KD, Lloyds som är en gigant på den europeiska apoteksmarknaden och Apoteksgruppen, en entreprenörsdriven kedja med statligt huvudkontor.

Att sedan enstaka apotek köps sker regelbundet.

-De små har haft det kärvt, och kommer nog fortsatt ha det kärvt. Dagens affär är tecken på att stordrift lönar sig.

Ica-gruppen redovisar samtidigt en vinst före skatt på 823 miljoner kronor för tredje kvartalet, ett tapp från 948 miljoner motsvarande period 2013. Omsättningen uppgick till 22 016 miljoner kronor, jämfört med 20 800 miljoner kronor ett år tidigare.