Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ica återkallar jordgubbar

Ica går nu ut och återkallar frysta jordgubbar. Orsaken är att det finns indikation om att jordgubbarna, som kommer från Marocko, kan ha orsakat ett fall av hepatit A, skriver Ica i ett pressmeddelande.

Återkallelsen gäller alla bäst före-datum för Ica Basic frysta jordgubbar förpackningsstorlek ett kilo, Ica djupfrysta jordgubbar förpackningsstorlek 250 gram och Ica Basic Bärmix förpackningsstorlek ett kilo. Trots att endast frysta jordgubbar i Ica Basics bärmix kan kopplas till ett nytt sjukdomsfall.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Som en ren försiktighetsåtgärd återkallar vi de andra två artiklarna som också innehåller jordgubbar från samma leverantör, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef vid Ica Sverige, till TT.

Så sent som i förra veckan kom besked om att det utbrott av hepatit A i nordiska länder som kopplats till frysta bär var över. Totalt drabbades 74 personer i de nordiska länderna av hepatit A, varav 16 i Sverige, efter att ha ätit av bären.

Livsmedelsverket drog också tillbaka rekommendationen om att koka jordgubbar från Marocko och Egypten.

Enligt Livsmedelsverket är det samma hepatit A-stam i det senaste sjukdomsfallet som i de tidigare.

-Den här personen har uppgivit att den bara handlat på Ica, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket.

Eftersom Ica nu återkallat bärblandningen och även två andra produkter med frysta jordgubbar från Marocko finns det enligt Lindblad inget behov att uppmana människor att koka frysta jordgubbar igen.