Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Ibra" och Schelin dubbelt prisade

Lotta Schelin fick diamantbollen. Hon tackade genom att njuta. Zlatan Ibrahimovic fick guldbollen. Han tackade genom att svara.

Kvällens stora vinnare var Zlatan Ibrahimovic och Lotta Schelin.

- 2006 var jag väldigt stolt över det här priset i dag är jag än stoltare. Det krävs stöttning, och det har jag från mina rådgivare och min sambo. Jag lovade en sak senaste jag fick priset och det var att njuta om jag skulle få det igen. Nu njuter jag, sa hon i TV4:s direktsändning.

***

Kim Källström prisades på fotbollsgalan för årets mål. Det var hans frispark i EM-kvalet mot Holland, som han läckert knorrade in med vänstern i målvaktens närmsta hörn. Men det var inte Källström som snodde uppmärksamheten på fotbollsgalan, istället var det hans Lyon-kollega, Lotta Schelin, som visade prov på en vass tunga.

Årets anfallare på dam och herrsidan gick till Lotta Schelin och Zlatan Ibrahimovic. Schelin som var först upp på podiet passade på att skicka en gliring till "Ibra".

- Det har varit ett fantastiskt år. Jag har vunnit både VM-brons och Champions League-guld, sa Lyon-stjärnan.

Sedan vände hon sig mot sin manliga kollega och sa:

- Det du Zlatan.

Det tog ett tag innan Globen vaknade, men efter ett par sekunder haglade applåderna. Zlatan log.

- Jag vill tacka mina lagkamrater, familjen och supportrarna. Tack så mycket, sa Zlatan som fortfarande verkade lite överraskad av Schelins kupp.

***

Årets tränare och årets målvakt, båda på damsidan, gick till väskusten och Göteborg. Torbjörn Nilsson knep sin kategori före LDB Malmös guldtränare Martin Sjögren. Vidare utnämndes också GFC:s Kristin Hammarström till årets målvakt.

***

Helsingborgs trippla guldtränare Conny Karlsson blev, precis som GP tippade, årets tränare. Han knep platsen före bland andra Gais Alexander Axén.

Årets målvakt blev Andreas Isaksson.

***

Alexander Milosevic fick pris för årets nykomling och Sofia Jacobsson för årets genombrott. Därmed gick Jitex Fridolina Rolfö bet i kampen om årets genombrott på damsidan.

***

Så tippade GP före galan:

GP tror nämligen att Kim Källström får Guldbollen, och att Lotta Schelin tilldelas Diamantbollen.

Årets målvakt, dam

GP tror: Kristin Hammarström, Kopparbergs/Göteborg

GP tycker: Kristin Hammarström, Kopparbergs/Göteborg

Kommentar: Visst, hon är inte förstavalet i landslaget. Men Kristin Hammarström har svarat för en fantastisk säsong i klubblaget, och Torbjörn Nilsson tycker att hon är landets bästa målvakt. Vi är benägna att hålla med.

Årets back, dam

GP tror: Charlotte Rohlin, Linköping

GP tycker: Charlotte Rohlin, Linköping

Kommentar: Backklippan från Linköping är den som styr och bestämmer i det svenska landslagsförsvaret. Det här blir ett enkelt val för juryn. Hon är helt enkelt outstanding i den här kategorin.

Årets mittfältare, dam

GP tror: Caroline Seger, New York Flash/LdB Malmö

GP tycker: Lisa Dahlkvist, Kopparbergs/Göteborg

Kommentar: Här är vi lite lokalpatriotiska, men det får man vara ibland. Juryn skulle lika gärna kunna lägga varsin namnlapp med Caroline Segers och Lisa Dahlkvists namn i en urna och lotta fram vem som ska få priset. Båda förtjänar det lika mycket.

Årets anfallare, dam

GP tror: Lotta Schelin, Lyon

GP tycker: Lotta Schelin, Lyon

Kommentar: Har haft en fantastisk säsong i såväl ligaspelet som Champions League och i sommarens VM-slutspel. Levererade äntligen på topp i blågult, och då har denna tjejen ingen värdig konkurrent på hemmaplan.

Årets damallsvenska spelare

GP tror: Manon Melis, LdB Malmö

GP tycker: Manon Melis, LdB Malmö

Kommentar: Holländskan fortsätter att ösa in mål, säsong efter säsong. Är den bästa offensiva spelare i damallsvenskan och det kommer hon såklart att premieras för. En enkel kategori.

Årets genombrott

GP tror: Sofia Jakobsson, Umeå

GP tycker: Sofia Jakobsson, Umeå

Kommentar: Sprang rakt in i den svenska VM-truppen och har en utmärkt säsong i Umeå bakom sig. Ja, den var så bra att hon nu har blivit professionell fotbollsspelare i ryska Rossiyanka.

Årets damtränare

GP tror: Martin Sjögren, LdB Malmö

GP tycker: Torbjörn Nilsson, Kopparbergs/Göteborg

Kommentar: Göteborgskorna tog sin första titel (cupen) och slutade tvåa i allsvenskan. Torbjörn Nilsson har med fingertoppskänsla fått ihop ett lag av alla stjärnvärvningar, ett lag som är ”Barcelonainspirerat”. Men självklart är konkurrensen knivskarp från årets guldtränare i Malmö.

Årets målvakt, herr

GP tror: Pär Hansson, Helsingborg

GP tycker: Andreas Isaksson, PSV Eindhoven

Kommentar: ”Isak” tycker själv att han har gjort sin bästa landslagssäsong i karriären. Det borde såklart räcka för att få det här priset. Visst, Pär Hansson har en fin säsong i HIF bakom sig, men det är större att spela i landslaget och i holländska ligan.

Årets back, herr

GP tror: Olof Mellberg, Olympiakos

GP tycker: Olof Mellberg, Olympiakos

Kommentar: Ett av galans enklaste val. Mellberg är så ohyggligt viktig för det svenska landslaget, att det nästan känns lite otäckt. Är även en nyckelspelare i det grekiska klubblaget.

Årets mittfältare, herr

GP tror: Kim Källström, Lyon

GP tycker: Kim Källströn, Lyon

Kommentar: Har verkligen höjt sitt landslagsspel ytterligare en nivå och får fullt förtroende från Erik Hamrén numera. Lyon är så nöjt med svensken att de nyligen förlängde kontraktet. Sveriges bästa mittfältare.

Årets anfallare, herr

GP tror: Zlatan Ibrahimovic, Milan

GP tycker: Zlatan Ibrahimovic, Milan

Kommentar: Visst är det stort att vinna den allsvenska skytteligan. Men Zlatan levererar vecka efter vecka i ett av fotbollsvärldens mest klassiska lag. Har visserligen haft en rätt kass landslagssäsong, men i Milan är han kung. Det räcker.

Årets nykomling, herr

GP tror: Niklas Hult, Elfsborg

GP tycker: Alexander Milosevic, AIK

Kommentar: Det här är en vidöppen kategori. AIK var allsvenskans stora överraskning, mycket tack vare det säkra mittförsvaret. Och där spelar skicklige Milosevic. Elfsborg var, som så ofta, en besvikelse men Niklas Hult får väl godkänt för sin säsong. Hugget som stucket.

Årets tränare, herr

GP tror: Conny Karlsson, Helsingborg

GP tycker: Conny Karlsson, Helsingborg

Kommentar: Det är skickligt att vinna allsvenskan trots att fyra-fem av de bästa spelarna försvann under säsongen, trots att spelargruppen delvis motarbetar en, trots man anses vara allsvenskans mest omoderna tränare. Hatten av för en härlig prestation.

Guldbollen

GP tror: Kim Källström

GP tycker: Kim Källström

Kommentar: Om juryn bara väljer en enstaka prestation, så ska såklart Johan Elmander ha priset för den makalösa insatsen mot Holland. Men vi tror att den mer ser till helheten. Och sorry, Zlatan. Då har 2011 varit Kims år. Kanske för att han inte har spelat så mycket vänsterback?

Diamantbollen

GP tror: Lotta Schelin, Lyon

GP tycker: Lotta Schelin, Lyon

Kommentar: När Lotta är i form och har självförtroende är hon Sveriges bästa fotbollsspelare. Det visade hon både i Champions League och i VM. Och det räcker med råge för att få detta priset.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.