Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I kväll är det dags igen i SVT:s Agenda.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

I kväll måste Stefan Löfven ge besked

I kväll möts partiledarna i SVT:s Agenda för att diskutera hur jobben kan bli fler och hur välfärden kan stärkas trots en orolig omvärld. Alliansen och de fyra olika oppositionspartierna har nu lämnat sina förslag till riktlinjer för den fortsatta ekonomiska politiken till riksdagen. Förslag som tydligt visar att en enig Allians står mot fyra olika oppositionspartier med olika förslag som alla skulle slå hårt mot jobben, skriver Alliansens gruppledare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I kväll är det dags för Stefan Löfven (S) att ge besked:  

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

*Hur leder 30 miljarder kronor i skattehöjningar till fler jobb?

* Hur leder ökade anställningskostnader med upp emot 40 000 kronor per anställd ung till lägre ungdomsarbetslöshet?  

* Vilka av Miljöpartiets och Vänsterpartiets skattehöjningar på mellan 30 och 90 miljarder kronor är Socialdemokraterna beredda att lägga till sina egna?

Som en liten, öppen, ekonomi påverkas Sverige av utvecklingen i omvärlden. Kraften i den internationella krisen, den värsta sedan 1930-talets depression, gör att Sverige, sett till Finansdepartementets prognos väntas ha en period från 2008 om minst nio år med lågt resursutnyttjande.

Klarat sig bättre än de flesta

Trots detta har Sverige klarat krisen bättre än de flesta jämförbara länder. Sverige har bland Europas starkaste offentliga finanser och vår skuldsättning är låg. Långtidsarbetslösheten är bland den lägsta i Europa. När andra länder tvingas till nedskärningar kan Sverige, tack vare Alliansens ansvarsfulla politik skjuta in mer energi i ekonomin genom höstbudgetens 23 miljarder kronor i kraftfulla satsningar på infrastruktur, forskning, bättre företagsklimat och ungas jobbchanser.

När internationella bedömare beskriver Sverige ser de ett samhälle som håller ihop med starka välfärdssystem och några av världens allra jämnast fördelade inkomster. Genom en tydlig arbetslinje har 200 000 fler jobb kunnat skapas.

Vid en svag internationell konjunktur riskerar unga att drabbas allra hårdast på arbetsmarknaden. Alliansregeringen satsar därför i samband med den ekonomiska vårpropositionen på 12 400 extra utbildnings- och praktikplatser under 2013 och 2014 samt ett långsiktigt arbete med arbetsmarknadens parter för att öka sysselsättningen och sänka trösklarna till jobb, främst för unga.  

Hotar jobben

Mot det står fyra olika alternativ som samtliga hotar jobben. Socialdemokraterna talar gärna om lägre ungdomsarbetslöshet men trots det vill de och Vänsterpartiet göra det betydligt svårare att anställa unga. Med fördubblade sociala avgifter för unga ökar företagens anställningskostnader med upp emot 40 000 kronor per ung anställd, vilket hotar jobbet för över tiotusen unga. Jobben hotas ytterligare av Socialdemokraternas förslag om höjd bolagsskatt och fördubblad restaurangmoms.

Stefan Löfven leder ett 30-procentsparti. Men han vägrar konsekvent att tala om hur han tänker skapa ett regeringsunderlag för sina politiska löften. Han måste ge besked om hur han ställer sig till Miljöpartiets och Vänsterpartiets kravlistor och skattehöjningar på mellan 30 och 90 miljarder för att ärligt kunna svara på väljarnas frågor om vad en röst på Socialdemokraterna faktiskt innebär. Ett och ett halvt år före valet 2006 hade Alliansen redan presenterat ett gemensamt samarbete, i dag har Stefan Löfven inte ens bjudit in till förhandlingar. Under Jonas Sjöstedts förstamajtal ställde han skarpa ultimatum kring ett regeringssamarbete och Miljöpartiet har till skillnad från V och S insett att fördubblade sociala avgifter för unga är skadligt för jobben.  

Alliansen har påbörjat arbetet på vår åttonde gemensamma budget. Stefan Löfven har långt kvar till att kunna forma en första.

Anna Kinberg Batra (M)

Johan Pehrson (FP)

Anders W Jonsson (C)

Emma Henriksson (KD)

Alliansens gruppledare i riksdagen