Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

I helgen firas fyrarna

Förr var de livsviktiga vägledare för sjöfarten. På senare år har det i stället handlat om hur många som kan släckas. Men oavsett fyrarnas framtid är de högst levande i helgen - då fyrarna firas.

Det började med ett sällskap engelsmän, en svensk seglare och deras gemensamma känsla att världens fyrar borde få en egen helg. En helg där de förut helt oumbärliga ljusspridarna uppmärksammas. För att sprida kunskap och öka allmänhetens intresse. Och så blev det. För nio år sedan firades den första internationella fyrhelgen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Sedan dess har intresset växt för varje år. De senaste åren har fyrarna i Sverige tillsammans haft nästan 10 000 besökare under helgen, säger Esbjörn Hillberg, ordförande i Svenska fyrsällskapet och den som tillsammans med engelsmännen tog initiativ till fyrhelgen.

Klassiska fyrar

I år håller runt 70 fyrar i hela Sverige öppet för besökare, av dem ligger 13 mellan Falkenberg och Strömstad. Till exempel bjuder klassiska fyrar som Nidingen, Vinga och Måseskär in allmänheten. Ny för i år är också Hållö.

– Fyren renoverades förra året, så nu tyckte vi det vore roligt att vara med och visa Hållö fyr för dem som inte varit här. Vi kommer också ha radioamatörer här som sänder till andra radioamatörer i andra fyrar i världen, säger Bengt Wall, vice ordförande i föreningen Hållö fyr.

Precis som många andra av fyrarna utanför västkusten är Hållös historia lång. Sedan 1842 har fyren hjälpt båtar att hitta rätt. Historien är en anledning till att fyrarna är så fascinerande, menar Bengt Wall.

Taubes bror drunknade

– Jag tycker det är spännande, fyrarnas betydelse och allt som har hänt kring dem. Alla sjöfarare som har haft nytta av fyrarna. På Hållö finns många historier, om plan som har störtat och om Evert Taubes bror till exempel, som drunknade här utanför.

Också Esbjörn Hillberg fascineras av fyrarnas historia. Och menar att det borde vara självklart att bevara dem - trots att yrkestrafiken inte längre är beroende av dem.

– Dels är de till stor nytta för fritidsbåtarna, och dels är de ett väldigt viktigt svenskt kulturarv, säger han.

I dag är det Sjöfartsverket som underhåller och sköter fyrarna. För några år sedan kom de fram till att nästan 30 fyrar skulle släckas. En plan som inte har förverkligats. Esbjörn Hillberg hoppas att det heller inte kommer att hända.

– Kan vi få människor att även fortsättningsvis intressera sig och engagera sig i fyrarna hoppas jag att de får vara kvar, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.