Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tvåfaldiga ordvitsmästaren Anders Nielsen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

I dag börjar SM i ordvitsar

Det är tävlingen som göteborgarna älskar, men som förra året vanns av en stockholmare. Har du några ordvitsar som kan ge staden återupprättelse? Skicka in dem till GP.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vem som helst har kunnat anmäla sig till SM i ordvitsar genom att filma sig själv när man berättar sina tre bästa ordvitsar och sedan ladda upp filmen på Youtube. Tävlingens jury har därefter valt ut vilka som får delta i SM och ställa upp i någon av de tre kvaltävlingarna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Och det är dessa som inleds i dag.

I kvaltävlingarnas första rond, kallad "freestyle-ronden", får varje tävlande framföra ordvitsar inför publik i två minuter. Publiken röstar sedan med röstsedlar och bestämmer vilka som ska få gå vidare till semifinalen som kallas "rapidword".

Där visas en bild på en storbildsskärm, och utifrån den bilden ska de tävlande komma på så många ordvitsar som möjligt. Den som inte kommer på någon, eller tvekar för länge, åker ut.

De bästa från semifinalerna möts sedan i en kvaltävlings-final som liknar semifinalen i upplägg, men där bara två personer går vidare till huvudfinalen, som i år anordnas på Bio Roy i Göteborg nu på fredag den 19:e mars.

SM i ordvitsar har arrangerats sedan 2010 och mesta mästare är göteborgaren Anders Nielsen, med två segrar (2012 och 2014). Efter vinsten 2012 delade han med sig av en av sina vitsar:

- Vi var ju i en biograf, så jag konstaterade att det var väldigt varmt i lokalen – vilket måste bero på biovärme, sa Anders Nielsen då.

Förra året gick däremot titeln till stockholmaren Johan Hurtig som i finalen bland annat skämtade om att Batman-fans rasat mot den nya dåliga karaktären Mediokern. Johan Hurtig är i och med fjolårsvinsten direktkvalificerad till årets final.

Eftersom tävlingarna inleds i dag är det för sent för en formell anmälan till årets SM. Men det finns fortfarande chans att dela med dig till GP - delta i vår ordvitsfest här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.